Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’na Binali Yıldırım’a LGBTİ sitelerine erişim yasaklarını sordu.
Türkiye’de 106 bin 198 web sitesine erişimin engellendiğini belirten Kerestecioğlu, bunun önemli bir kısmını LGBTİ içerikli web sitelerinin oluşturduğunu vurguladı.
Erişime engellenen LGTBİ sitelerinden örnekler sıralayan ve Kaos GL’nin yayımladığı LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü raporunu da hatırlatan Kerestecioğlu, “müstehcenlik”, “kamu düzeni”, “ahlak” gibi içeriği belirsiz kavramlar kullanılarak getirilen yasakların endişe verici olduğunu ifade etti.
Kerestecioğlu, mahkemelerin yapılan itirazlara cevaben fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilen içeriklere dair bilgi vermediğini de ekledi.
Kerestecioğlu önergede şu sorulara yer verdi:
* LGBTİ içerikli internet sitelerinin TİB tarafından erişime engellenmesinin gerekçesi nedir?
* İnternet sitelerinin erişime engellenmesinin nedeni ‘müstehcenlik’ ise; TİB yetkilileri hangi içeriğin ‘müstehcen’ olduğuna nasıl karar vermektedir?
* Websiteleri gaymag.com ve lezce.com’a erişim engelinin medyada çıkan haberlerden sonra kaldırılması TİB’in yaptığı bir hatayı mı göstermektedir? Bu durumda erişim engellemeleri konusunda TİB tarafından yapılan hatalar nasıl telafi edilecektir?
* İstanbulgay.com gibi aynı içerikli yayın yapan ancak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanmayan internet siteleri de erişime engellenmekte midir? Yani, heteroseksüel turizm siteleri kapatılmazken neden eşcinsel mekan, turizm ve tanıtım siteleri kapatılmaktadır?
* Bakanlığınızın erişime engellenen LGBTİ içerikli websitelerine ilişkin istatistiki bir çalışması var mıdır?
* Bakanlığınızın ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle erişime engellenen internet sitelerine ilişkin bir çalışması var mıdır?
* LGBTİ içerikli websitelerinin keyfi bir biçimde erişime engellenmesi T.C. Anayasasının ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesine ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin taraf olduğu ve T.B.M.M. tarafından usulünce imzalanarak yürürlüğe konulan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesine aykırı değil midir?
LBGTİ’lerden özgür internet kampanyası
İnternette artan sansüre karşı, Kaos GL #LGBTİleriçinÖzgürİnternet kampanuası başlatmıştı.
Sosyal medya kullanıcıları ve hak örgütleri, kampanyaya sosyal medya paylaşımlarıyla destek vermişti. (ÇT)