Ramallah'dan çıktık; Bir Zeit Üniversitesi'ne doğru yol alıyoruz. Üniversitenin adıı aldığı küçük kasabanın yolunda sıcak arabamızdan iniyor, önümüzde ağır ağır ilerleyen Filistinli kafileye katılıyoruz.
İsrail ordusu yolun bir kilometresini araçlara kapattığı için yürümek zorundayız; sonra yeni bir araba kiralıyoruz. Burada kontrol noktası, kimlik belgelerine bakan askerler falan yok ama yola konan kocaman taşlar arabaların geçmesini engelliyor.
Üniversiteli okuluna gidemiyor
Burası aslında, A bölgesinde bir yol, yani Filistinlilerin kontrolünde bir bölge. Bazı minibüsler taşların arasından kendilerine yol bularak geçiyorlar ama, çevredeki binaların çatılarında İsrail askeri olabileceği düşünüldüğü için olabildiğince hızlı geçmek gerek.
Yol çok önemli. Pek çok Filistinli öğrenci Bir Zeit üniversitesine giderken geçmek zorunda olduğu bir yol ki; üniversitenin 5 bin küsur öğrencisi yoldaki taşlar, kontrol noktaları ve kasabalarındaki sokağa çıkma yasakları nedeniyle sık sık okuluna gidemiyor.
Bush'a karşı Saddam
Bugün üniversite kantini dolu. Bir köşede, öğrenciler favori Arap kanalı El Cezire'den Irak ile ilgili haberleri izliyorlar.
Öğrencilerin çoğu Saddam'ı bir kahraman olarak görüyorlar. Çünkü, Bush ile sadece Saddam'ın başa çıkabileceği konusunda görüş birliği ediyorlar.
Filoloji öğrencisi Shorook Al-Tamimi, "Hepimiz Saddam Hüseyin'i destekliyoruz. O aynı zamnda Filistinlileri de düşünüyor, "diyor. Oysa, bu genç kadın Hıristiyan, boynunda haçı görünüyor.
Bir başka öğrenci Fadi Hanna Saddam'ın kaybetmesinden korkuyor: "Bu savaş bizim durumumuzu daha da kötüleştirecek. Eğer, Saddam kaybederse, Amerikalılar ve İsrailliler bizi daha da sıkıştıracaklar. "
Filistin devleti bu yıl kurulacak!
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Saddam Hüseyin'in düşürülmesinden sonra İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden başlayacağını açıkladı.
İsrail ve Filistin'e önerilen "yol haritası"na göre, "geçici" Filistin devleti bu yıl kurulacak, ve iki yıl içinde, en geç 2005'te kalıcı hale gelecek.
Öğrenciler ise buna hiç inanmıyor; Fadi Hanna, "Çok planlar gördük, hiçbiri bizim hayatımızı geliştirmedi," diyor.
Shorook Al- Tamimi, "Amerikalılar bize aldırmıyorlar, onlar sadece kendi çıkarlarıyla ilgililer," diye ekliyor
Yol haritası değişmeli
Tanınmış aktivist ve muhalif politikacı Dr Mustafa Barghouthi de gelişmelere hayli eleştirel bakıyor: "Yol haritası değişmeli. Biz, geçici anlaşmayı yeniden kabul demeyiz. Bu sadece, gerçek Filistin devleti, sınırlar, mülteciler gibi gerçek konularla ilgilenmeyi erteliyor. Oslo'dan sonra geçen on yılda insanlar patladı, eğer Filistin devleti bir kez daha ertelenirse yeniden insanlar ayaklanır, intifada sürecek. "
İsrail, Amerikalılar ve Avrupa, Filistin yetkililerinden ciddi reformlar bekliyorlar, taleplerinden biri başbakan atanmasıydı.
İlk başbakandan beklenen
Şimdi Filistinlilerin bir başbakanı var. Başbakan, Abu Mazen olarak tanınan Mahmoud Abbas'ın gerçek bir değişiklik getirip getirmeyeceği de merak ediliyor. Aslında, herkes bir yana, ve herkesten de çok Filistinliler değişiklik istiyorlar, kendileri için gerçek değişikliler istiyorlar.
"Yeni Filistin İnisiyatifi" adlı yeni bir politik grubun kurucularından Mustafa Barghouthi, "Yaser Arafat ve Abu Mazen bizin gerçek bir değişikliğe ihtiyacımız olduğunu anlamak zorundalar," diyor.
"Yani, yaşlıları aynı gruptan yaşlılarla değiştirmek gibi değişiklikler değil. Yeni yönetim, her şeyden önce serbest seçimleri yapmalı. Bu genel bir talep..." (LR/NM)