Ortadoğu barış sürecinin tarihindeki en büyük sızıntı, Filisitinli müzakerecilerin İsrail'in Doğu Kudüs'te yasadışı olarak inşa ettiği Yahudi yerleşimlerinin biri hariç tamamının yasallaşmasını gizlice kabul ettiğini ortaya çıkardı.
Filistinli yetkililerin yıllar boyunca yapılan görüşmelere dair tuttuğu notlardan oluşan dosya El Cezire televizyonu tarafından ele geçirildi ve Bitanyalı Guardian gazetesiyle de paylaşıldı. Guardian'ın doğrulattıktan sonra yayınlamaya başladığı belgelerle ortaya çıkan bazı gerçekler şöyle:
* Filistinli mültecilerin geri dönmesi konusunda Filistin yönetiminin İsrail'e vermeyi vaat ettiği tavizler.
* İsrailli liderlerin bazı Arapların yeni kurulacak Filistin devletine transfer edilmesi talepleri.
* İsrail güvenlik güçleri ve Filistin yönetiminin işbirliği yaptığı ortak operasyonlar.
* Britanya istihbarat servisinin Filistin topraklarında Hamas'ı çökertmek için aldığı önemli rol.
* Filistinli liderlere İsrail'in 2008-09'da Gazze'ye yönelik saldırıdan önce özel olarak bilgi vermesi.
Ayrıca, belgelere göre Filistinliler Harem-el Şerif'in bulunduğu bölgeyi ortak bir komitenin yönetmesini önerdi.
Öneriler 1008-09 arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı George Bush'un düzenlediği Annapolis konferansı öncesinde yapıldı ve Filistin heyetinin başmüzakerecisi Saib Erakat tarafından "İsrail'e tarihindeki en büyük Kudüs'ü verdikleri" şeklinde övüldü.
Öte yandan ABD tarafından desteklenen İsrailliler önerilerin yetersiz olduğunu söyleyerek reddetti.
Şu an ölü olarak değerlendirilen yaklaşık 20 yıllık barış görüşmeleri, Barack Obama tarafından ABD başkanlığına seçilmesiyle yeniden canlandırılmaya çalışılmıştı. Fakat İsrail'in geçen yıl yerleşimleri kısmen dondurma kararını uzatmayı reddetmesiyle süreç boşa çıkmıştı.
Sızan yaklaşık 1 600 belge, Filistin Yönetimi yetkilileri ve Britanya'nın desteklediği müzakere destek ekibinin elinden çıkma.
Erakat, dün akşam yaptığı açıklamada belgelerin "bir dizi yalan ve yarım gerçek" olduğunu söyledi. Guardian'ın yorumuna göre, belgelerden çıkan ana sonuç, Filistin Yönetimi bir anlaşmaya varamamanın ve Hamas karşısında güçsüzleşmenin hayalkırıklığıyla hareket ederken; İsraillilerin sarsılmayan güvenini ve ABD'lilerin çoğu zaman Filistinlileri kaale almayan yaklaşımını gösteriyor. (EÜ)
_______________________________________________________________________________
* Bu haberi Guardian'dan kısaltarak Türkçeleştirdik.