Kahire'de bugün düzenlenecek törenden sonra Arafat'ın cenazesi Ramallah'a götürülecek ve burada toprağa verilecek.
Arafat'ın cenazesini taşıyan Fransız hükümetine ait Airbus 319 uçağı akşam saatlerinde askeri havaalanından, cenaze töreninin yapılacağı Kahire'ye uğurlandı. Arafat'ın cenazesine, Fransa'da devlet başkanı uğurlaması yapıldı. Uçak, TSİ 23.00 sıralarında Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.
Arafat'ın Filistin Bayrağı'na sarılı naaşı havaalanında bekleyen Onur Kıtası'nın omuzlarında cenaze arabasına taşındı.
Cenazeyi karşılayanlar arasında bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in eşi Suzanne Mübarek, aynı uçakla gelen Arafat'ın eşi Süha'yı kucaklarken, geniş güvenlik önlemleri alınan havaalanında Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'in de bulunduğu belirtildi.
Arafat'ın cenazesi havaalanının yakınındaki, bir hastane, cami ve sosyal kulübü bulunan askeri Galaa Kulübü'ne götürülecek.
Yaser Arafat'ın naaşı gece boyunca hastanede kaldıktan sonra sabah saatlerinde cenaze töreni için camiye taşınacak.
Arafat'ın cenaze töreninin bugün TSİ 11.00'de başlaması bekleniyor. Törenden sonra Arafat'ın naaşı, kulübün hemen arkasındaki Almaza askeri üssüne taşınarak buradan defnedileceği Ramallah'a götürülecek.
Ancak Arafat'ın Ramallah'taki cenaze töreninin, yarına da kalabileceği belirtiliyor. Arafat'ın naaşının, ileride Kudüs'e gömülebilmesi için taş bir lahite konulacağı belirtildi. Arafat'ın ölümü sonrasında Filistin'de bayraklar yarıya indirildi.
Ölüm haberinin ardından, Filistin topraklarında 40 günlük yas ilan edildi. Bayraklar yarıya indirilirken, televizyonlarda Kuran okunmaya başlandı. 40 günlük yas süresince bayraklar yarıya indirilecek, işyerleri 3 gün, resmi daireler 7 gün kapalı kalacak. Yas süresince, Filistin'de eğlence ve düğün törenleri yapılmayacak.
Arafat'ın ölüm haberinin duyulmasının ardından on binlerce Filistinli Gazze'de sokaklara döküldü. Gazze Şeridi'nin her tarafında, mülteci kamplarında kalabalıkların yollara yığıldığı bildiriliyor.
Çatışmalarda 4 Filistinli öldü
Filistin lideri Yaser Arafat'ın öldüğünün açıklanmasının ardından Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Filistinlilerle İsrail askerleri arasında ufak çaplı çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda 4 Filistinli öldürüldü.
Yaser Arafat'ın ölümünden İsrail'i sorumlu tutan Filistinli militanlar, Gazze Şeridi'nde Netzarim Yahudi yerleşim birimine ateş açtı. Bunun üzerine İsrail askerleri ve Filistinli militanlar arasında çatışma çıktı. İkisi militan 3 Filistinli öldü. El Halil yakınlarında da İsrail askerlerinin taş atan Filistinlilere ateş açması sonucu 20 yaşındaki bir Filistinli yaşamını yitirdi.
Ramallah'ta 5 bin kişi yürüdü
Arafat'ın ölümüyle sarsılan Ramallah'ta akşam saatlerinde gösteri düzenlendi. Ramallah'ın merkezindeki Aslanlı meydanda akşam saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan çoğunluğu genç 5 binden fazla Filistinli "Ebu Ammar" diye bağırarak Arafat'ın karargahına yürüdü.
Bu arada yüzleri örtülerle kapalı Filistinli bir grup çocuk marşlar söyledi. Gösteri boyunca yüzleri sımsıkı kapanmış birkaç "Şehit Yaser Arafat Tugayları" militanı ise duvarlara örgütlerinin ve Arafat'ın adını yazarak, ellerindeki kalaşnikoflarla havaya ateş açtı.
Bu arada Filistinli yetkili Tayyib Abdürrahim, Mukata'nın duvarına çıkarak göstericilere kısa süre hitap etti.
75 yaşındaki Arafat, bilinmeyen bir hastalık nedeniyle Paris'e götürülmüştü. Hastaneden son yapılan açıklamada, Arafat'ın sağlık durumunun kötüleştiği ve derin bir komaya girdiği bildirilmişti. (EÖ)