Filistinli El Fetih ve Hamas örgütleri Mısır arabuluculuğuyla bir birlik anlaşması imzaladı.
Bir süredir Mısır gözetiminde süren Hamas-El Fetih görüşmelerinde geçtiğimiz hafta uzlaşma sağlanmıştı. Anlaşma bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de resmi bir törenle imzalandı.
Kahire'de düzenlenen resmi törene Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, BM Genel sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve AB Dış Politika, Güvenlik Özel Temsilcisi Catherine Ashton, TürkiyeDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu2nun da arasında olduğu birçok siyasi katıldı.
Anlaşma, Filistin'de seçimlere kadar içinde El Fetih ve Hamas üyelerinin bulunmadığı bir bakanlar kurulu oluşturulmasını ve bir yıl içinde Filistin başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasını öngörüyor. Mevcut yasalara göre Filistin'de beşi Gazze'de olmak üzere 16 seçim bölgesi var.
"Filistin birliğinden Filistin devletine"
Bu anlaşmayla Filistin'de birlik sağlanırken, Hamas lideri Meşal "Filistinliler arasında uzlaşma için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını" belirtti ve "bizim kavgamız sadece İsrail'le" dedi.
İmza töreninde konuşan Filistin Devlet Bakanı Abbas, "Netanyahu'nun sömürgecilik ve barış arasında seçim yapması" gerektiğini, El Fetihli yöneticilerden, eski başmüzakereci Saib Erekat da "Filistin birliğinin Filistin devletine giden yol olduğunu" söyledi.
İsrail başbakanı Netanyahu ise Londra ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Hamas ve El Fetih'in birleşmesini "terörizmin zaferi" olarak değerlendirdi ve Abbas'ı anlaşmayı bozmaya çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı raporu birleşmeyi olumlu buluyor
Hareetz gazetesinin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bağlı politika planlama bölümünün Dış İşleri Bakanı Lieberman'a ulaştırdığı raporda "Filistin'in bu adımının sadece bir güvenlik tehdidi değil, aynı zamanda Filistin'deki durumun değişmesi için stratejik bir fırsat olduğu ve böyle bir değişimin İsrail'in uzun vadeli planlarına hizmet edeceği" yazılı.
Raporun yazarları İsrail Filistin'in bu barış çabalarına olumlu yaklaştığı takdirde Kudüs ve Washington arasındaki ilişkinin de ilerleyeceğini söylüyor. "İsrail bir takım oyuncusu gibi davranmalı ve Filistin birlik hükümetine cevabını iletmelidir. Bu ABD'yi güçlendirecek ve İsrail'in çıkarlarına hizmet edecektir."
Raporda Netanyahu'nun tepkisi de dolaylı bir şekilde eleştiriliyor. "(Hamas ve El Fetih arasında) Anlaşmanın sağlandığı mevcut durumda, İsrail politikalarına ve yaptığı açıklamalara dikkat etmelidir."
Rapor İsrail'in olası bir Filistin birliği hükümeti kurulması durumunda, Eylül'deki Birleşmiş Milletler toplantısında buna ölçülü bir şekilde karşılık vermesini de öneriyor: "Uluslararası arenada Filistin karşıtı bir İsrail izlenimi uyandıracak açıklamalardan ve hareketlerden kaçınmalıyız."
Rapor bir dizi öneriyle sonlanıyor. Listede Filistin otoriteleriyle güvenlik koordinasyonunun devam ettirilmesi, uluslararası topluma önerilen yeni Filistin hükümetiyle ilgili detayların sorulması, Kahire'ye resmi bir heyet gönderilerek Mısır geçici hükümetiyle bağlantıların arttırılması gibi maddeler var.
Netanyahu Londra'da David Cameron'la görüşmesinin ardından yarın Paris'e Nicolas Sarkozy ile görüşmeye gidecek. Ancak hem İngiltere hem de Fransa Filistin uzlaşmasını destekliyor ve Eylül'deki BM toplantısında Filistin'in uluslararası anlamda tanınmasını destekleme eğilimindeler. (ÇT/ŞA)