Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne resmen sundu.
Tasarı İsrail’in Filistin işgalini 2017’ye kadar sonlandırarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesini ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını talep ediyor.
Ürdün daha önce de Konsey üyelerine tasarıyı sunmuştu ancak çekilme için son tarih Kasım 2016 olarak belirtiliyordu. Müzakereler sonucu, tarih 2017 senesinin bitimine çekildi.
Tasarının BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya açılması bekleniyor. Prosedür olarak tasarılar Konsey’e sunulduktan 24 saat sonra oylamaya geçilebiliyor. Ancak Konsey’e sunulmuş ve oylanmamış çok sayıda tasarı da bulunuyor.
AP’den Filistin’i tanıma kararı
Avrupa Parlamentosu, Filistin’in devlet olarak tanınmasını ilke olarak desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti.
88 oya karşı 498 oyla kabul edilen tasarı bağlayıcı değil ve üye ülkelere bu yönde adım atmaları için çağrıda bulunmuyor ama önemli sembolik bir adım.
Ancak İsrail’in Avrupa Birliği Büyükelçisi David Walzer karara tepki gösterdi ve Avrupa Birliği’nin iki devletli çözüm meselesine karışmaması gerektiğini söyledi.
Önergeyi Avrupa Parlamentosu’nun gündemine Fransalı Avrupa Milletvekili Gilles Pargneaux getirmişti.
İngiltere ve İspanya parlamentolarının Filistin’i tanımaya ilişkin önergeyi oylamayla kabul etmesinin ve İsveç hükümeti, Filistin devletini resmen tanıyan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasının ardından, Fransa Ulusal Meclisi Filistin’i tanımaya ilişkin önergeyi 3 Aralık 2014’te kabul etmişti.
Hamas AB terör listesinden çıkarıldı
Avrupa Adalet Divanı, Filistinli İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) terör listesinden çıkardı.
Hamas'ın askeri kolu AB terör listesine 2001, siyasi kolu ise 2003 yılında dahil edilmiş, örgütün ve örgüt üyelerinin Avrupa bankalarındaki mal varlığı dondurulmuştu.
Hamas'ın AB kararına itirazı üzerine, Yüksek Mahkeme, AB'nin Filistinli örgütü terör listesine dahil ederken usul hatası yaptığına hükmetti. Kararda, Hamas'ın gerçekten bir terör örgütü olup olmadığına ilişkin bir yargıya varılmıyor.
Karara göre, Hamas'a ilişkin yaptırımlar üç ay daha devam edecek ve AB üç ay içinde Yüksek Mahkeme kararına itiraz edecek ya da mahkemenin bahsettiği usul hatalarını giderecek. (ÇT)