"Önceki yıllar tam bir karmaşaydı. Artık, barış sürecine geri dönmenin zamanı geldi de geçiyor. "
Devlet başkanlığı için yedi adayın yarıştığı seçimlerde 1 milyon 800 bin kayıtlı seçmen bulunuyordu. Sandık başı anketlerine göre; Filistin Kurtuluş Örgütü'nün adayı Mahmud Abbas oyların yüzde 66'sını alarak devlet başkanı oldu.
Özgür seçim
Filistin Siyaset ve Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı yoklamada, Abbas'ı yüzde 19.7 ile Mustafa Barguti izledi.
Yousef köyünün de hemen yanı başına bir yerleşim var: Ariel. Bu nedenle de köylüler daha güvenli fakat kötü arka yolları kullanarak dünyayla bağ kurmaya çalışıyor.
Seçim günü İsrail ordusu fazladan zorluklar çıkarmadığı için Filistinlilerin genelde özgürce oylarını kullanabildikleri söyleniyor.
Şiddet karşıtı, Arafat takipçisi
Yine de, seçim günü müthiş bir heyecan da yaşanmadı doğrusu. Ne de olsa; efsanenin, Yaser Arafat'in ölümünden bu yana geçen iki iki buçuk aylık sürede halkın Abu Mazen dediği Mahmud Abbas'ın onun yerine geçeceği çoktan belli olmuştu.
Abu Mazen şiddet karşıtı duruşu ve Arafat prensiplerinin takipçisi olmakla tanınıyor: Gaza'da Kudüs'ün başkent olacağı bağımsız Filistin devleti, mültecilerin geri dönüşü için en azından bazı kısmi haklar ve yıllardır süren işgalin sona ermesi.
Halkın çıkarına vizyon
Beytüllahim'deki Aida kampından Amal Jadou "Çok politikacı gördük, az devlet adamı... Abu Mazen devlet adamıdır ve bizim de buna ihtiyacımız var... O vizyonu olan biridir. Üstelik, bu vizyonu bizim çıkarlarımız için kullanır," diyor.
Amal 30 yaşında ve bir Amerikan Üniversitesinde doktora yapıyor: " Yeni dönemde ilerlememiz ve gelişmemiz için genç kadınların hakları için mücadele edeceğim. Biz eğitimli insanlarız ve bu dünyada ilerlememenin tam zamanı. "
Bebeler önce "bombardıman"ı öğrendi
Genç kadın gülümseyerek devam ediyor: "Geride bıraktığımız yıllarda bu vahşi işgalin bizde yarattığı utanç her şeyden daha kötüydü. Yeğenimin öğrendiği ilk sözcük bombardımandı. Şiddeti durdurmanın artık zamanı."
Ramallah'daki seçim sandıklarının başında ve civarında uluslararası gözlemcilerle gazeteciler oy verenlerden daha çoktular...
Gözlemciler memnun
Eski Amerika Birleşik Devletler (ABD) başkanlarından Jimmy Carter ile senatör John Kery de 200 kadar gözlemciyle birlikte buradaydı.
Kasım ayında ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinde kaybeden Demokrat aday Kerry, "doğrusu her bir şeyin bu kadar iyi organize edilmesinden çok etkilediğimi söylemek istiyorum. Herkes çok umutlu..." sözleriyle duygularını anlatıyor.
"Seçimlerden sonra, Birleşik Devletlerin görevi barış sürecinden yana yardımcı olmak olacaktır. "
Arap dünyasına örnek
Avrupa Birliği'nden gelen 180 kadar gözlemciden bir olan Esko Ala-Hannula da, "Uluslararası gözlemcilerin çokluğu dış dünyanın bölgenin geleceğiyle ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor, " diyor. Toplam uluslar arası gözlemci sayısı 800 idi.
Fatma Ajouz, Ramallah'tan orta yaşlı bir kadın oy kullandığı için çok mutlu: " Bütün Arap dünyasına önce başarılı ve huzurlu bir kampanya, sonra da başarılı ve huzurlu bir seçim nasıl olur gösterdik. Sahiden çok mutluyum. " (LR/NM)