Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin Yönetimi'nin "üye olmayan gözlemci devlet statüsü" başvurusu kabul edildi.
Oylamada 138 ülke "evet", dokuz ülke "hayır" oyu kullandı; 41 ülke ise çekimser kaldı.
"Hayır" oyu kullanan ülkeler şöyle: İsrail, ABD, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi olan Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.
Filistin'in bu statüyle BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine katılmalarının önü açıldı. Kararın ardından Filistinliler Ramallah'ta sokağa çıkarak kutlama yaptı.
Başvuru talebi kabul edilmeden önce Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ABD'yi ya da İsrail'i karşılarına almak istemediklerini, başvurularının kabul edilmesi halinde ertesi gün İsrail'le görüşmelere başlamaya hazır olduklarını belirtmişti.
İsrail'le görüşmeleri yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü, BM'de sadece sürekli gözlemci statüsünde bulunuyor.
Filistinliler'in geçen yıl tam üyelik başvurusu talebi BM Güvenlik Konseyi'nde engellenmişti ama UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice, Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının barış için büyük bir engel oluşturacağını öne sürdü. Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak tebrik ettiğini duyurarak "'Türkiye'nin önümüzdeki süreçte de Filistin'in haklı davasında Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini" belirtti.
Haber dış basında da geniş yer buldu. Independent'tan Robert Fisk, "Artık yazılarımda 'Filistin'i tırnak içine almak zorunda değilim. Sadece Filistin" derken Daily Telegraph'tan David Blair analizinde yeni statünün Filistinliler için iyi olduğunu ancak bunun sorunların çözümüne çok küçük bir katkı sunacağını belirtti. (NV)
* Bu haberi BBC Türkçe'den derledik.