Her yıl 200 binden fazla Filipinli kadın, ev işçisi ya da dadı olarak çalışmak üzere dünyanın farklı noktalarına göç ediyor, gittikleri ülkelerde tutunmaya çalışıyor.
Bu kadınların ne kadar disiplinli olduğundan, çocukların ilk eğitiminde ne denli önemli bir rol oynadıklarından bahsediliyor. Fakat bir şey göz ardı ediliyor: Bu kadınlar göçerken arkada kendi çocuklarını da bırakıyor.
Güney Koreli yönetmen ve sanatçı Sung-a Yoon'un ödüllü belgeseli "Overseas / Denizaşırı Hizmetçiler" bu meseleye odaklanıyor.
Kundura Sinema'nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama'da yarın (1 Mayıs) ücretsiz gösterime girecek film, 16 Mayıs'a dek Türkçe altyazılı izlenebilecek.
Dünyanın önemli belgesel film festivallerinde gösterilen ve MoMA müzesinin Doc Fortnight programına seçilen film, denizaşırı ülkelerde göçebe ev işçiliğine zorlanan Filipinli kadınların ülkeden çıkmadan önce eğitim gördükleri bir merkezde geçiyor.
"Ekonominin kahramanları!"
İki yıllık sözleşmelerle çalışan kadınlar, vizeleri için gerekli Ulusal Ev İşi Sertifikası'nı alacakları bu merkezde, temizlikten yaşlı bakımına uzanan birçok ev işinin yanı sıra ailelerinden ayrılırken yaşayacakları travma ve onları bekleyen korkutucu izolasyona karşı da ders alıyorlar.
Kısa adı OFW'ler olan ve Denizaşırı Filipinli İşçiler (OWFs, Overseas Filipino Workers) adıyla bilinen devlet destekli göçmen işçiliğin perde arkasını gözler önüne seren film, Filipinler'e döviz getirdikleri için OFW'ler'i "Ekonominin Kahramanları" olarak nitelendirmiş Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin politikalarına da sert bir bakış atıyor.
(AÖ)