* Fotoğraf: AA - Arşiv; Pixabay
Filipinler'de 67 milyonu aşkın seçmen bugün (9 Mayıs) devlet başkanlığı, genel ve yerel seçimler için sandık başına gitti.
110 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya ülkesinde yerel saatle sabah 6'da başlayan oy verme işlemi saat 19'a kadar devam edecek.
Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Ekim 2021'de yaptığı açıklama ile siyaseti bıraktığını duyurmasıyla aralarında eski devlet başkanı Ferdinand Marcos'un oğlu Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr.'ın da olduğu toplam 10 aday devlet başkanlığı için yarışıyor.
Silahlı saldırı: 3 ölü
Filipinler'de oy verme işlem sürerken ülkenin güneyindeki Maguindanao eyaletinde yaşanan bir silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti.
Polis yetkilileri, Buluan kasabasındaki bir seçim merkezinin yakınında silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda üç köy korucusunun hayatını kaybettiğini, bir kişinin yaralandığını bildirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Binlerce polis ve askeri personel, özellikle şiddetli siyasi rekabetlerin yaşandığı kırsal bölgelerde konuşlandırıldı.
Seçim kampanyalarının başlamasından bu yana, Nueva Ecija ve Ilocos Sur kentlerinde yerel adayların destekçileri arasında meydana gelen silahlı çatışma da dahil olmak üzere 16 olay kaydedildi.
Başkan adayları
10 adaylı devlet başkanlığı seçimlerinin Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Leni Robredo ve eski diktatör Ferdinand Marcos'un aynı isimli "Bongbong" lakaplı oğlu arasında yaşanması bekleniyor.
Seçimde öne çıkan başkan adayları şu şekilde:
Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr.
Devlet başkanlığı adaylarında Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. ülkenin eski devlet başkanlarından Ferdinand Marcos'un oğlu.
Marcos, 1972 yılında Filipinler'de sıkıyönetim ilan ederek ülkedeki mahkemeleri, işletmeleri ve medyayı kontrolü altına almıştı. Ordu ve polis kuvvetleri binlerce muhalifi tutuklayıp işkence etmişti.
Başkan Marcos ve eşi Imelda Marcos ve onlara yakın isimlerin kamu kaynaklarından yaklaşık 10 milyar doları "yağmaladığı" tahmin ediliyor. Bir halk hareketi ile 1986'da devrilen Marcos kısa süre sonra öldü.
Oğul Bongbong Marcos ise 1995 yılında vergi kaçırma suçlamasıyla hüküm giydi. Marcos'un 2022 Devlet Başkanlığı adaylığına karşı çıkan isimler bu durumun adaylığına engel oluşturduğunu söylüyor.
Bongbong Marcos aynı zamanda seçim sürecinde gerçekleşen pek çok televizyon tartışmasına ve bağımsız medya söyleşilerine katılmayı reddetmiş, gerekçe olarak "önyargı" ve "olumsuz formatları" göstermişti.
Ekim 2021'de siyaseti bırakacağını açıklayan Filipinler'in şimdiki Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin kızı Sara Duterte de Bongbong Marcos'un yanında devlet başkanı yardımcılığı için yarışıyor.
Sara Duterte, 18 yaşın üzerindeki Filipinli yurttaşlar için zorunlu askerlik getirmeyi planlarken Bongbong Marcos "rehabilite edilemeyen suçlular" için idam cezası getirmeye açık olduğunu ifade ediyor.
Leni Robredo
Mevcut Devlet Başkanı Yardımcısı Leni Robredo, Bongbong Marcos ve Sara Duterte'nin karşısındaki en önemli rakip olarak öne çıkıyor.
Eski bir avukat ve insan hakları savunucusu olan Robredo'yu destekleyenler Robredo'nun seçim kampanyasının rengi olan pembe giyiyor.
Seçimlerdeki tek kadın aday Robredo, "aile değerlerini ve hukukun üstünlüğünü yeniden sağlamak" için "pembe devrim" çağrısında bulundu.
Ülkedeki en zengin ve güçlü ailelerin geleneksel olarak bağlı olduğu Liberal Parti'nin de üyesi olan Ledi Robredo'yu eleştirenler Robredo'nun "Filipinler'in elitist oligarklarını" temsil ettiğini söylüyor.
Manny Pacquaio
Şu an senatör olan ve "Pac-man" lakabıyla da bilinen boksör Manny Pacquaio da Filipinler Devlet Başkanlığı için yarışan adaylardan.
Filipinler'in yoksul bölgelerinden güneydeki General Santos şehrinde büyüyen ve gençlik yıllarında çoğu zaman sokaklarda uyuyan Pacquaio, ilerleyen yıllarda dünya çapında 12 boks şampiyonluğu kazandı ve dünyanın en zengin sporcuları arasına girmeyi başardı.
Marcos ve Duterte dönemlerinden kısa kısa...Eylül 2021'de Murat Utku'ya konuşan ve Marcos iktidarının sonunu getiren haberlerin sahiplerinden olan Filipinli gazeteci Ellen Tordesillas, basına karşı Rodrigo Duterte'nin de Ferdinand Marcos'a benzer saldırgan tavrı sürdürdüğünü, demokratik geçiş dönemi olarak nitelenen Cory yönetiminin düzeltmeye çabaladığı özgürlükleri tırpanladığını söylemişti. "'Marcos'tan geriye, olağanüstü hâl, işkenceler, hukuksuzluk ve büyük yolsuzlukların simgesi haline gelen eşi Imelda Marcos'un yüzlerce çift ayakkabısı kaldı' diyen Utku, kısaca şu değerlendirmelerde bulunmuştu: "Devlet başkanı Duterte bugün, Marcos diktatörlüğünü aratmayan bir sertlikle ülkeyi yönetiyor. Tıpkı eskiden olduğu gibi hukuksuzluk, yolsuzluklar, liyakatsiz kadroların bürokrasideki hakimiyeti, giderek daha derin bir krize dönüşen insan hakları ihlalleri bugün de Filipinler'i yaşanması zor bir ülke haline getiriyor. "Filipinler'de bugün hüküm süren siyasi sistem ve yapı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu demokrasiden giderek uzaklaşan otoriter yapılardakine benzer özellikler taşıyor. Tordesillas ülkedeki bu durumun sorumluluğunun biraz da seçmende olduğunu vurgulamadan edemiyor. "Kıdemli gazeteci Tordesillas, Marcos sonrasında başarıya ulaşamayan yapısal reformlar ve yetersiz ve bir derde deva olmayan demokratik adımlar sonrasında bir kısım halk kitlesinin 'Bu kadar demokrasi fazla, bu ülkeye güçlü adam lazım' demeye başladığını ve otoriter Duterte'nin böylece iktidara geldiğini anlatıyor. "Tordesillas, halkın bu yöneliminde, Marcos'tan sonra idareyi ele alıp, beklentileri karşılayamayan yöneticilerin de payı olduğunu vurguluyor." |
(SD)