Haiyan tayfunun vurduğu Filipinler'in baş müzakerecisi Yeb Sano BM İklim Değişikliği toplantısında gerekli kararlar çıkana kadar açlık grevine girdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 19. Taraflar Konferansı dün Polonya’nın Varşova kentinde başladı.
22 Kasım'a kadar sürecek konferansı, sivil toplum adına İklim Ağı Sekretaryasını yürüten TEMA Vakfı Çevre Politikaları Koordinatörü Gökşen Şahin de takip ediyor.
"Ülkemin yaşadığı tam bir delilik"
Toplantının açılışı açlık greviyle başladı.
İklim değişikliğinin sebep olduğu Haiyan tayfunun vurduğu Filipinler'in baş müzakerecisi Yeb Sano toplantıdan gerekli kararlar çıkana kadar gönüllü olarak açlık grevine girdiğini açıkladı.
Sano, sadece hayatını kaybeden binler adına değil, annesiz ve babası kalan çocuklar adına konuştuğunu belirterek "ülkemin aşırı iklim değişikliğinin sonucunda yaşadığı bu olay tam bir delilik" dedi.
Kyoto yerine yeni anlaşma gelecek
Bu yıl iki hafta sürecek müzakerelerin ana gündem konusu Kyoto Protokolü’nün yerini alacak ve 2015’te imzalanarak 2020’de uygulamaya girecek yeni anlaşmanın içeriği olacak.
Ancak, müzakerelerin, enerjisinin yüzde 97’sini kömürden üreten Polonya’da gerçekleşmesi kömür karşıtı gösterilerin beklenmesine neden oldu .
Geçtiğimiz yıl yapılan Taraflar Konferansında, Kyoto Protokolü’nün ikinci yükümlülük döneminde küresel sera gazı salımlarına sebep olan ülkelerin yalnızca yüzde 15’i yeni yükümlülük dönemine taraf olmuştu.
Türkiye günün fosili ödülünü almıştı
Aynı zamanda, Türkiye müzakerelerde, 700’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan İklim Eylem Ağı (CAN) tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülünü almıştı.
Müzakereler boyunca süreçleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere verilen bu ödül Türkiye’ye; “kömüre olan bağımlılığı ve Kyoto Protokolü ikinci yükümlülük döneminde de azaltım hedefi belirtmeyeceğini açıklaması” sebebiyle verilmişti. (NV)