* Fotoğraf: Video ekran görüntüsü (Rappler)
Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'de 9 Mayıs'taki Başkanlık seçimini kazanan Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. 30 Haziran'da resmen göreve başladı ve dün (5 Temmuz) ilk kabine toplantısını düzenledi.
Kabine toplantısında görüşülen konuların başında ekonominin durumu ve yüzyüze eğitime dönüş yer alıyordu.
TIKLAYIN - Marcos'un başkanlığı öncesi hakikat ve hafıza mücadelesi
Toplantı başlamadan saatler önce Haziran 2022'de ülkedeki yıllık tüketici enflasyonunu açıklayan Filipinler İstatistik Kurumu, söz konusu oranı yüzde 6,1 olarak duyurmuştu. Bu, 2018'den beri en yüksek oran demek.
Resmi enflasyon açıklamasının ardından Filipinler Devlet Başkanı olarak ilk basın toplantısında konuşan Marcos Jr. "Sanırım bu rakama katılamayacağım. Bu kadar yüksek değiliz" ifadelerini kullandı.
Nobel ödüllü gazeteci Maria Ressa'nın Rappler haber sitesinin haberine göre, Marcos Jr. enflasyon oranına neden karşı çıktığını açıklamadı. Bunun yerine "enflasyonun bileşenlerinden ve ülkenin para politikasında" bahseden Filipinler Devlet Başkanı, "Bizimki, ithal edilmiş enflasyon" dedi.
TIKLAYIN - Filipinler, Nobel Barış Ödüllü gazeteci Maria Ressa'nın haber sitesi Rappler'ı kapatıyor
Filipinler hükümeti, ekonomi politikalarının bir parçası olarak enflasyon oranını yüzde 4'ün altında tutmayı hedefliyor. Fakat bu oran aylar önce aşılmış durumda. Hükümetin tahminlerine göre, enflasyon oranı 2023 yılına kadar yüzde 2-4 bandına dönecekmiş gibi görünmüyor.
Devlet Başkanı Marcos Jr.'ın resmi enflasyon oranını sorgulayan açıklamasının ardından basına konuşan Ulusal İstatistikçi Dennis Mapa, "Filipinler İstatistik Kurumu raporunun arkasında duruyor" dedi.
Marcos Jr. yönetiminin öncelikli olarak gıda fiyatları konusunu ele alması bekleniyor. 5 Temmuz'da basına konuşan yeni devlet başkanı, Tarım Bakanlığı'nın "Filipinler'deki gıda tedarikinin gerçekten maddi olarak karşılanabilir bir düzeyde olmasını sağlayacağını" söyledi.
Öte yandan, artan COVID-19 vaka sayıları karşısında henüz Sağlık Bakanı ataması yapılmamış olması da eleştirilen konular arasında.
Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. kimdir?Filipinler'deki 2022 devlet başkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. ülkenin eski devlet başkanlarından diktatör Ferdinand Marcos'un oğlu. 64 yaşındaki Marcos Jr., İngiltere'de özel Worth Okulu'na gitti ve Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü. Marcos Jr.'ın resmi biyografisinde Oxford Üniversitesinden "mezun olduğu" bilgisi yer alırken bazı kaynaklara göre sosyal bilgiler alanında "özel diploma" aldı. Marcos Jr., 1980'de Ilocos Norte'de siyasete girdi; babası 1986'da iktidardan uzaklaştırıldığında eyaletin valisi olarak görev yapıyordu. Ilocos Norte bölgesinden 1992'de kongreye seçilen Marcos Jr., üç yıl sonra vergi kaçakçılığından suçlu bulundu. 2010'da senatör seçilen Marcos Jr., altı yıl sonra seçimlerde başkan yardımcılığı için yarıştı fakat başarısız oldu. 5 Ekim 2021'de devlet başkanlığı seçimlerine aday olacağını duyuran Marcos Jr., "birleştirici liderliği" Filipinler'e geri getireceğini vadederek zorluklarla bir bütün olarak mücadele edilmesi gerektiğini savundu. Marcos Jr., seçime başkan yardımcısı olarak belirlediği Rodrigo Duterte'nin kızı Davao Belediye Başkanı Sara Duterte-Carpio ile katıldı. Ülke ekonomisinin siyasetten çok daha önemli olduğuna işaret eden Marcos Jr., babası Ferdinand Marcos'un bıraktığı mirası savunurken diktatörlük olarak adlandırılan dönemdeki uygulamalar için özür dilemeyeceğini söylüyor. |
Marcos ve Duterte dönemlerinden kısa kısa...Eylül 2021'de Murat Utku'ya konuşan ve Marcos iktidarının sonunu getiren haberlerin sahiplerinden olan Filipinli gazeteci Ellen Tordesillas, basına karşı Rodrigo Duterte'nin de Ferdinand Marcos'a benzer saldırgan tavrı sürdürdüğünü, demokratik geçiş dönemi olarak nitelenen Cory yönetiminin düzeltmeye çabaladığı özgürlükleri tırpanladığını söylemişti. "'Marcos'tan geriye, olağanüstü hâl, işkenceler, hukuksuzluk ve büyük yolsuzlukların simgesi haline gelen eşi Imelda Marcos'un yüzlerce çift ayakkabısı kaldı' diyen Utku, kısaca şu değerlendirmelerde bulunmuştu: "Devlet başkanı Duterte bugün, Marcos diktatörlüğünü aratmayan bir sertlikle ülkeyi yönetiyor. Tıpkı eskiden olduğu gibi hukuksuzluk, yolsuzluklar, liyakatsiz kadroların bürokrasideki hakimiyeti, giderek daha derin bir krize dönüşen insan hakları ihlalleri bugün de Filipinler'i yaşanması zor bir ülke haline getiriyor. "Filipinler'de bugün hüküm süren siyasi sistem ve yapı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu demokrasiden giderek uzaklaşan otoriter yapılardakine benzer özellikler taşıyor. Tordesillas ülkedeki bu durumun sorumluluğunun biraz da seçmende olduğunu vurgulamadan edemiyor. "Kıdemli gazeteci Tordesillas, Marcos sonrasında başarıya ulaşamayan yapısal reformlar ve yetersiz ve bir derde deva olmayan demokratik adımlar sonrasında bir kısım halk kitlesinin 'Bu kadar demokrasi fazla, bu ülkeye güçlü adam lazım' demeye başladığını ve otoriter Duterte'nin böylece iktidara geldiğini anlatıyor. "Tordesillas, halkın bu yöneliminde, Marcos'tan sonra idareyi ele alıp, beklentileri karşılayamayan yöneticilerin de payı olduğunu vurguluyor." |
(SD)