Filipinler'de hükümet, orduyla Moro İslamcı Kurtuluş Cephesi (MILF) arasındaki son çatışmalar nedeniyle 159 bin 123 kişinin evini terk etmesine neden olduğunu duyurdu.
Filipin askerleri Güney Filipinler'de ordu ve Müslüman eylemciler arasında yeniden başlayan çatışmaların ardından köylerde kontrolü yeniden sağlıyor.
Askerler, MILF militanlarının hükümetin Kuzey Cotabota'yı 24 saat içinde terk etmeleri isteğini reddetmesi üzerine, önceki gün (10 Ağustos) saldırıya başladılar. Müslüman isyancıların bulunduğu bölgeyi dün de bombalamaya devam ettiler. İki köyün kontrolünü ele geçirdiler.
Genelkurmay Başkanı yardımcısı general Caroza Luna Associated Press'e dün yaptığı açıklamada diğer 13 köyün kontrolünü sağlama amacında olduklarını söylemişti.
Filipinler ordusu bugün itibariyle isyancıların kontrolünde bulunan beş köyün daha "kurtarıldığını" açıkladı. Kuzey Cotabota bölgesinde çatışma devam ediyor.
Hükümetin açıklamalarına göre 8 köy hâlâ isyancıların kontrolünde.
Hükümet güçleri isyancıların kontrolü altında bulunan çiftlikleri geçen iki gün boyunca bombalamıştı.
Gerilim özerkliğin reddedilmesinden sonra arttı
Pasifik okyanusundaki bölgede Müslümanların yetki alanının genişlemesine dair bir ihtilaf var. Kuzey Cotabato bölgesindeki gerilim, Hıristiyan toplulukların tepkilerinden ve mahkemenin Müslüman bölgeye verilecek özerklikle ilgili kararı reddetmesinden sonra arttı.
Saldırılar başladıktan sonra en az bir asker ve yedi militan öldürüldü. Raporlara göre, Hıristiyanların çoğunlukta olduğu Kuzey Cotabato ile çoğunlukla Müslüman halka sahip Mindanao arasında bulunan birçok köy hâlâ MILF'nin kontrolünde. Yerel halkoylaması sonucu belirlenecek olan karara göre genişlemesi beklenen özerk bölge 712 köyü daha içeriyordu.Ayrıca yerel liderler, bölgedeki zengin kaynaklar üzerinde daha fazla hak ve yetki kazanacaklardı.
Bugün, çatışmaların yaşandığı güneydeki Mindanao adındaki adanın hükümet sözcüsü Maj Armand Rico isyancıların artık daha az direniş gösterdiğini bildirdi.
120 bin hayata mal olan ihtilaf
On yıllardır süren ihtilaf, şimdiye kadar 120 bin insanın hayatına mal oldu. Çatışmalar 2003'teki ateşkes ve barış görüşmelerinden sonra da sürdü. 88 milyon nüfuslu ülkede on milyonlarca kişi yoksul. Ülke 7 bin adadan oluşuyor, ancak nüfusun büyük çoğunluğu 11 adada yaşıyor. (ZG/TK)
Bu haberi Zeynep Güner BBC'den Türkçeleştirdi ve derledi.