Ülkenin batısındaki Duékué'de çatışmaları izleyen "Le Courrier d'Abidjan" gazetesi muhabiri Antoine Massé, 7 Kasım'da kurşunlara hedef oldu. Gazetesinden yapılan açıklamada, Massé'nin başından ve kalbinden vurulduğu belirtildi.
RSF, Fransız birliğinden soruşturma istedi
Paris merkezli uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, aynı zamanda modern edebiyat öğretmeni olan Massé'nin hangi koşullarda can verdiğinin araştırılması için Fransız Licorne Birliklerinden soruşturma açılmasını istedi.
Bunun arifesinde de, Fildişi Radyo Televizyonu (RTI) için çalışan kameraman Lazare Ahua, Fildişi hava kuvvetlerine ait uçakların Fransız birliklerine saldırması üzerine, Tiébissou Cephesi'nde Fransa'ya ait helikopterlerin karşı saldırı düzenlemesini görüntülerken ayağına aldığı kurşunla yaralanmıştı.
Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo'ya yakınlığıyla bilinen gazetede çalışan Massé ise, kurşunlara hedef olduğu sırada, batıdaki Man kentinden başkent Abidjan'a doğru yola çıkan Fransız Licorne birliklerinin ilerlemesini engellemeyi amaçlayan bir eylemi izliyordu.
Gazetecilerden kendilerini "açık şekilde tanıtmalarını" isteyen RSF açıklamasında, "Bir gazetecinin ölümü ciddiye alınacak bir gelişmedir. Licorne Birliklerinden ölümle ilgili soruşturma açılmasını ve sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz" denildi.
BM'den Fildişi Sahili'ne ambargo
Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, dün akşam oybirliğiyle kabul ettiği 1572 Sayılı kararında, Fildişi Sahili'ne silah satışını yasaklandı. Konsey, bu ülkede çatışan taraflara seyahat yasağı da getirdi.
Kararla Fransa, Cumhurbaşkanı Gbagbo'nın, on gün önce Fransız askerlerinin Chirac'ın emriyle vurduğu Fildişi Sahili'ne ait uçak ve helikopterlerin yerine yenilerini almasını engellemek istiyor.
Kadınlardan "tecavüz" şikayeti
Bu arada, Fransa ile krizin başlamasıyla ülkede bulunan ve can güvenliği zora giren yabancıların çoğu tahliye edildi. Son haftada, 6 bin Fransız'ın ülkeden ya Fransa'nın tahsis ettiği uçaklarla ya da kendi imkanlarıyla ülkeden ayrıldığı bildirildi.
Fildişi Sahili'nde Fransızları "işgalci" olarak gören Vatanseverler grubunun ve bazı radyoların çağrısıyla yabancılara karşı yağma ve saldırılar düzenlenmişti. Dört kadının, Fransa'ya dönerek "tecavüz" iddiasıyla şikayette bulunduğu belirtildi. (EÖ/YS)