Fatsa'nın eski sosyalist Belediye Başkanı Fikri Sönmez adına Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği kuruldu.
Dernek kuruluşunu şu sözlerle duyurdu:
"Ülkemizde hasret kaldığımız demokrasi, tarihin her döneminde otoriter siyasi iktidarların hedefinde olmuştur. Bundan 42 yıl önce 11 Temmuz 1980'de başlatılan 'Nokta Operasyonu' ile Fatsa Belediye Başkanı gözaltına alınarak bugünkü tabiri ile yerine kayyım atanmıştı.
"Diyebiliriz ki Türkiye siyasi tarihinde ilk siyasi kayyım Fatsa'da Fikri Sönmez'e uygulanmıştır.
"Demokrasi mücadelesinin yaşamsal öneme sahip olduğunu düşünen bizler, Fatsa'nın tarihsel mücadele deneyimini demokrasi mücadelesine kazandırma amacı ile Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneği'ni kurmuş bulunuyoruz."
Derneğin amacı ise şöyle özetlendi:
"Dernek, ulusal ve uluslararası ölçekte yerel demokrasiyi güçlendirmek için yurttaşlık bilincini geliştirmek, yaşanabilir kentlere ulaşmak için faaliyet sürdürür. İşsizlik, düzensiz kentleşme, göçmen işçiler, yaşlı ve yoksul sayısındaki artış, çevre kirliliği, ekolojik sorunlar ve barınma sorunu gibi konularda yerel halkın yerel yönetimlerden beklentilerini toplumsal talebe dönüştürmek derneğimizin hedefleri arasındadır.
"Derneğimiz bireyin devlet karşısındaki güçsüzlüğüne, özellikle az gelişmiş ülkelerde bireyin devletten korkmasına, devlete yabancılaşmasına ve depolitizasyonuna karşı eğitimi ve mücadeleyi esas alır. Yerel yönetimlerde yerel halkın demokrasi bilincinin geliştirilmesi ve yönetime katılımlarının sağlanması için faaliyetler örgütlemek görevimizdir.
"Yurttaşın demokratik kültürü daha çok yerel yönetimler aracılığıyla kazanılmaktadır. Bu nedenle Yerel Yönetimler Derneğimiz, demokratik temayüller gereği farklı kimlik ve kültürlerin asimilasyonuna karşı çıkar, farklı kültürleri zenginlik olarak görür ve bunların yok olmasını engelleyici tedbirler alır.
"Fikri Sönmez Demokrasi ve Yerel Yönetimler Derneğimiz; ekoloji, iklim krizi, gençlik, yerel eğitim, kadınlar, yaşlılar, çocuklar, kent yoksulları, sağlık, ekolojik kentler, doğadaki canlılar, mülteciler, sağlıklı suya erişim, kamusal alan, sağlıklı gıdaya erişim, kooperatifçilik gibi sosyal konularda fikir üretimine katkı sunacak faaliyetler düzenler.
"Farklı tarihsel süreçler olmakla birlikte toplumsal değişim ve dönüşümü örneklemek açısından Fatsa'da gerçekleşen deneyim Türkiye'nin ''Paris Komünü''dür ve 43 yaşındadır.
"Derneğimiz Paris Komünü'nden insanlığa miras kalmış yerel demokrasi fikrini eşitlik, adalet ve özgürlükler mücadelesinde yeni deneyimlerle zenginleştirerek devam ettirmekte kararlıdır."
Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri şöyle:
Alaaddin Dinçer- Genel Başkan
Merve Bolat- Genel Sekreter
Gülcan Tarkan -Kadın Sekreteri
Lütfi Gölpunar -Genel Sayman
Sami Evren -Üye
Naci Sönmez -Üye
Hüseyin Uygun -Üye
Fikri Sönmez (Terzi Fikri) kimdir?
Dev-Genç'le birlikte 6. Filo'ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972'de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışı sonrası Karadeniz'e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. İki yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974'te afla serbest bırakıldı.
Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79'da "Fındıkta sömürüye son" mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.
1979'da Fatsa'da, CHP, AP ve MSP'nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa'yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte "Çamura son" kampanyası, "Fatsa Halk Kültür Şenliği" gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.
1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50'nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından "Çorum'u bırakın Fatsa'ya bakın" ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak "Fatsa'da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz," sözleri yeterli olmadı.
1979'da Ordu'nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol'cu Sönmez, hedef gösterilme sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'in yönettiği 'Nokta Operasyonu' ile 11 Temmuz 1980'de gözaltına alındı.
'Terzi Fikri', 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya konu oldu.
1938, Ordu doğumlu.
(AÖ)