Ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam 89 yaşında Antalya'da yaşamını yitirdi. Otyam böbrek yetmezliği nedeniyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir tedavi görüyordu.
Son olarak 26 Ocak 2015'te Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde girdiği diyaliz sırasında rahatsızlandı, mide kanaması geçirdiği anlaşılınca Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı. Otyam 2007'de beyin kanaması geçirmişti.
Cenaze Hacıbektaş-ı Veli Cemevi'nden kalkacak
Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, eşinin cenazesinin daha önce temelini attığı Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Hacıbektaş-ı Veli Cemevi'nden salı günü kaldırılacağını belirterek, "Bana vasiyetiydi. 'Oradan kalkmak istiyorum' dedi. Hatta oraya hediye ettiği büyük bir resmi vardı. 'Onun önünden beni kaldırın' demişti" diye konuştu.
Fikret Otyam kimdir?
19 Aralık 1926'da Aksaray'da doğdu. Ünlü besteci ve orkestra şefi olan ağabeyi Nedim Vasıf Otyam ve diğer ağabeyleri gibi altı yaşından itibaren babasının eczanesinde çalışmaya başladı. Eczaneye gelen köylülerden dinlediği, defterine not ettiği hikayeleri 1945-1946 yıllarında İstanbul'da Gece Postası gazetesinde yayınlandı.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi oldu. Gazeteciliğe 1950'de "Son Saat" gazetesinde başladı. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi'nde çalıştı ve köşe yazarlığı yaptı. Özellikle Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı.
Fikret Otyam 1964'te Cumhuriyet gazetesinde çalışırken Ermeni yazar William Saroyan'a Anadolu ve Bitlis gezisi süresince eşlik etti.
En son Aydınlık gazetesinde yazdı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydınlık Dergisi'nde 2005'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Avrupa Birliği (AB) ve ''zina'' politikalarını eleştirdiği bir yazı nedeniyle Otyam'ı mahkemeye verdi ve 5 bin lira manevi tazminat kazandı.
Fotoğraf ve dokuma sanatlarıyla ilgilenen Filiz Otyam'la evli olan Otyam, Antalya'nın Geyikbayırı köyünde yaşıyordu. Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerindendi.
Kitapları
Hu Dost; 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra; Kara Sevdam Anadolum; Mayınlar Çiçek Açmaz; Mayınlı Topraklar Üzerinde; Kanlı Gömlekler; Adı Yemendir; Harran Koçaklaması; Can Arkadaş; Ceylanlar Suya İndi; Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları; Pavli Kardeş; Ağlama Anam Şu Bizim Gazipaşa; İsmet Paşalı Yıllar
Fotoğraf sergileri
Gide Gide Serileri (1964 - 1974)
Eğer Bizi Sual Eden Olursa (1979)
Dünya Güzel Olmalı (1983)
Otyam'ın Objektifinden (1997)
Filiz Otyam ve İbrahim Demirel ile karma sergi
Resim sergileri
"Onlar Grubu" ile sergileri (1947-1953)
Memleketimden İnsan Manzaraları (1976)
İnsan Manzaraları (1978)
Filiz Otyam ile ortak yurt içi ve yurt dışı resim ve dokuma sergileri (1987 - 1997)
Ödülleri
Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi (1962)
On Yılın Basın Şeref Belgesi (1980 - 1990)
Atatürkçü Düşünce Derneği Onur Plaketi (1995)
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü Onur Belgesi
3.Hacıbektaş Vdeli Dostluk ve Barış Ödülü Pir Sultan Abdal Onur Belgesi (1996)
UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi
Akdeniz Üniversitesi Onur Belgesi
Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı Onur Boralelgesi (HK)