FİJ Başkanı Christopher Warren, "Nepal Kralı ve yetkililerini, ifade özgürlüğü ve toplantı haklarına saygı göstermeye ve şiddet ve sindirme ile medyayı susturma girişimlerine bir son vermeye çağırıyoruz" dedi.
Barışçıl eylemden habercilere 3 ay hapis
FİJ'e göre, Nepal'de gazetecilerin içinde bulunduğu durumun hala çok zor. Haberciler, görevleri nedeniyle tutuklanıyor, saldırıya uğruyor ve başka yollarla da hedef alınıyor.
En son, kablolu televizyon operatörüne, Kantipur Television (KtV) adlı kuruluşun yayınının engellenmesi talimatı verilmesi, bağımsız medyanın sindirilmesine dönük ortaya konan bir başka girişim oldu.
16 Nisan'da da, 20 kadar gazeteci Katmandu'nun Bhotahiti yerleşiminde tutuklandı. Bundan iki gün önce meslektaşlarına yapılan haksızlığı protesto etmek isteyen gazetecilere, hemen ardından, 1990 yılına ait Kamu Güvenliği Yasası uyarınca üç ay hapis cezası verildi.
FİJ: Tutuklanan haberciler serbest kalsın
Bunun öncesinde de, Nepal Gazeteciler Federasyonu'nun (FNJ) yine Katmandu'ya bağlı Gaushala yerleşiminde 15 Nisan'da düzenlediği bir barışçıl eylemde, dört haberci tutuklanmış, polisin sert müdahalesinde 10'dan fazlası da yaralanmıştı.
Ağır şekilde dövülenler arasında FNJ Genel Sekreteri Mahendra Bista ve Shailendra Basnet, Krishna Humagain, Man Bahadur Neupane isimli gazeteciler de vardı.
FİJ, bu uygulamalara da sert tepki göstererek gazeteci oldukları ayan beyan ortada olan habercilerin hedef alınmasını kınadı. Brüksel merkezli uluslararası basın örgütü, bu süreçte tutuklanan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında da bulundu. (EÖ)