FİJ, "Askeri birliklerle hareket eden gazetecilerin haberlerini müdahale edilmeden vermeleri çok önemli" dedi.
White : "Basına saygı gösterilmeli"
Dünyada 100'den fazla ülkede 500 binden fazla gazeteciyi temsil eden FİJ, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'a son bir çağrı yaparak gazeteci haklarına saygı göstermeleri ve gazeteci haklarına saygı göstermeleri konusunda ordu komutanlarına bilgi vermelerini istedi.
FİJ Genel Sekreteri Aidan White, yüzlerce gazetecinin savaş bölgesinde çalıştığını ve tüm dünyaya haber ulaştırma konusunda hayati bir role sahip olduklarını hatırlattı.
"Gazeteci savaşan taraf değil"
FİJ, gazetecilerin can güvenliğini sağlayan Cenevre Sözleşmesine henüz imza atmayan ABD ve Irak'a, "gazeteciler savaş taraf olmadıkları ve gazeteci haklarına da saygı göstermelerini" istedi.
Büyük basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin Irak'tan çekilmesini memnuniyetle karşılayan FİJ, "Ancak bölgede dolaşan ve risk altındaki serbest gazeteciler ile yerel ve bölgesel medya için endişe duyuyoruz" dendi.
FİJ'den manipülasyon uyarısı
Gazetecilerin güvenli bölgelere çekilmesi gerektiğini açıklayan FİJ açıklamasında şu ifadeler de yer aldı :
* Askeri birliklerle hareket eden gazetecilerin haberlerini müdahale edilmeden vermeleri çok önemli.
* Çatışma başladığında gazeteciler profesyonel tarafsızlık ilkesine başvurmaları ve kendilerini askeri propagandaya teslim etmemeleri gerekiyor.
* FIJ ve diğer gazeteci örgütleri, yakın dönemdeki çatışmalarda askeri stratejilerin en belirgin özelliklerinden olan medya mesajlarının denetlenmesi ve manipüle edilmesinden endişe ediyor. Bu durum bölgeden gelen haberlerin kalitesini etkileyecektir.
FİJ'den son medya gelişmeleri
Gazetecilere yönelik yaşanan gelişmelere de açıklamasında yer veren FİJ, şu olayları sıraladı :
* 1 Mart'ta, üç Arjantinli gazeteci, Ürdün'de gözaltında tutuldu. Gazeteciler Irak'tan Amman'a gitmeye çalışıyorlardı. 6 saat sorgulanan gazeteciler, askeri üsleri ve çalışma yapan askerleri görüntülemekle suçlandılar. Gazeteciler Arjantinli yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından serbest bırakıldılar.
Kuveyt'te İsrailli gazeteci yok
* 8 Mart'ta Kuveyt, İsrailli basın organlarıyla işbirliği yapmamaları için yabancı medyayı uyardı. Şu an Kuveyt'te bin kadar yabancı gazeteci akredite olmuş durumda. Bu gazeteciler arasında İsrailli hiçbir gazetecinin bulunmamasını FIJ, "siyasi sansür"olarak nitelendirdi.
* İsrail lehine casusluk yapmakla suçlanan Kanadalı bir gazeteci Irak'tan sınır dışı edildi.
Kanada'nın Ottawa kentinde yayımlanan ve "Esprit de Corps" isimli askeri derginin yayıncılığını yapan Scott Taylor, Irak'ta Sun gazetesi muhabiri olarak bulunuyordu.(NK)