Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davanın bugün görülen 20. duruşmasında da tahliye kararı çıkmadı.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Yüksekdağ hakkındaki başka bir soruşturmanın mükerrer suçlama içerebileceğini ifade etti.
Mükerrer soruşturmanın akıbeti beklenecek
Yüksekdağ’ın avukatlarından Kenan Maçoğlu, Yüksekdağ’ın mükerrer bir soruşturmadan dolayı tutuklu bulunduğunu belirterek, tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Maçoğlu, “Mahkeme heyetinden de bir üye, müvekkilimin kaçma şüphesi olmadığı kanaatinde ve 14 Temmuz'da görülen duruşmada tutukluluk kararına şerh düştü. Bıraksanız bile bir şekilde tutuklu bırakılacağını biliyoruz ancak tahliye talebinde bulunuyoruz” dedi.
Savcı mütalaasında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı soruşturmanın devam ettiğini, sanığa yüklenen eylemlerle aynı eylemleri içeren olaylardan dolayı söz konusu dosyayla yargılama konulu hususla benzer olduğu anlaşıldığından, soruşturmanın akıbetinin sorulmasını, karar örneğinin gönderilmesi ve tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.
Mahkeme de şu kararı verdi:
“Sanığın savunması tamamlanamadığından sonraki celse savunmanın alınmasına, Ankara Cumhuriyet dosyası üzerinden mahkemenize yapılan inceleme sonucunda bir kısım olay ve iddialarla belirtirken soruşturma dosyasındaki olay ve iddiaların benzer ve aynı mahiyette değerlendirilebilir nitelikte bulundurulduğunda bu haliyle sanık dava dosyası arasında şahsi, fiili hukuki bağlantının bulunduğu bu aşamada soruşturma devam ettiğinde yasa gereği bekletilmesine her halükarda soruşturmanın bitmesinin mahkemenin davasının esası yönünden de zorunlu olduğu değerlendirilmiştir. Üzerine atılan suçların mahiyeti ve niteliği, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar olunur.”
Bir sonraki duruşma 10 Aralık’ta görülecek.
Ne olmuştu?
4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ, "örgüt yöneticiliği", "örgüt propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.
Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık iddianamede, hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor. (AS)