Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığı düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Sincan Cezaevi yerleşkesinde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Tutuklu yargılanan Yüksekdağ duruşmaya getirilirken, duruşmayı izlemek için Ankara’ya giden yurtdışından heyetler içeri alınmadı.
Duruşma öncesi çok sayıda partili otobüslerle cezaevi önüne gitti. Duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda HDP’li vekil katıldı.
Duruşma başlangıcında gazeteciler duruşma salonuna alınmazken, araya vekillerin girmesiyle gazeteciler duruşmayı izlemek için salona girebildi.
AKP’li vekiller yanlışlıkla salona girdi
Bu sırada Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davasını takip etmek için giden adalet ve Kalkınma Partili (AKP) milletvekillerinden bazıları yanlışlıkla Yüksekdağ’ın duruşmasına girdi. Milletvekilleri, sanık kürsüsünde Yüksekdağ’ı, izleyici sıralarında da HDP milletvekillerini görünce salondan çıktı.
“Mahkemede akreditasyon ne demek?”
Gazete Duvar’dan Özlem akarsu Çelik’in haberine göre, Yüksekdağ’ın avukatlarından Yıldız İmrek, “Aleniyet ilkesi, isteyen herkesin salona girmesidir. Salon, yer olarak müsait. Girenlerin kâfi sayılması ve diğerlerinin, yabancı heyetin engellenmesi aleniyet ilkesinin ihlalidir” dedi.
Savcı, “yabancı heyet akredite değildir” diyerek heyetin içeri alınamayacağını söyledi.
Avukatların, “Mahkemede akreditasyon ne demek?” sorusuna ise savcı, “Araştırırsınız onu” yanıtını verdi.
Yüksekdağ’ın avukatlarının salonda izleyici sıralarında oturan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Aytekin Cenikli’nin hangi sıfatla ve amaçla salonda olduğunu sorması üzerine, Mahkeme Başkanı “Yabancı heyetin katılmasını istiyorsunuz, devletin yetkili savcısının katılmasına itiraz ediyorsunuz” dedi.
Avukatlar ilk kez böyle bir duruma tanıklık ettikleri için sorduklarını söylediler.
“Erdoğan yargı adına karar deklare etti”
Duruşmada söz alan Yüksekdağ şunları söyledi:
“Bu siyasi iktidarın Cumhurbaşkanı, tırnak içinde yabancı bir ülkede, yabancı bir heyetle yaptığı bir etkinlikte kendisine Selahattin Demirtaş’la ilgili bir soru sorulduğunda ‘Biliyorsunuz, o terörist’ diye yanıt verdi.
“Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin eş genel başkanına ‘terörist’ deme siyasi nezaketsizliğine düşme hakkına sahip değildir.
“Hadi bunu bir kenara bırakıyorum ama yargı adına bir kararı deklare etti. Temel yasama kurumu anayasayı delik deşik etme görevi biçmiş kendine.
“Kendi kendine diyor ki ‘Anayasaya gerek yok KHK çıkarırım’. Anayasasızlık dönemidir bu. Hangi anayasal suçlardan bahsediyor bu iktidar.
“Bizim dokunulmazlıklarımızı kaldıranlar rüşvet alanları yargılamadı”
“Bizleri tutuklarken bizim meşru dokunulmazlıklarımızı kaldıran iktidar rüşvet alanları yargılamayı tercih etmedi. Aradan yıllar geçmiş eskiden bakanlık yapan isimler, muhalefet partisi temsilcileri o gün bizim söylediklerimizi söylüyor. Söylediğimiz şuydu: Niye yargılanmıyor bu insanlar.
“Bizim hakkımızda tek bir yolsuzluk, rüşvet suçu bulamazsınız. Ama yüz kızartıcı suçlarla suçlanan milletvekilleri çifte dokunulmazlık ile korundu. Bizim anayasal haklarımız delik deşik edildi ama hırsızlara çifte dokunulmazlık kalkanı sunuldu.
“İktidar düşman algısını pompalıyor”
“İktidar anketlerde diplere doğru gittikleri bu süreçte iç düşman dış düşman algısını pompaladıkça pompalıyor.
“Türkiye’nin gerçek sorunu bu değil. Gerçek sorun adaletsizliktir. Bir yerde adalet yoksa her melanet türeyebilir. Bundan daha kötüsü de olabilir.
“İktidar, ben gidersem hepiniz gidersiniz, ben batarsam hepiniz batarsınız diye açık açık söylüyor. Sesinizi çıkarırsanız kendimizle beraber sizi de götürürüz diye Türkiye halklarını tehdit ediyorlar.
“Bizim bu tehditlere karnımız tok. Mücadeleye devam ediyoruz. Ama bu tehdidi Türkiye halklarına yapıyorlar. Kendi ülkesini batırmaya ant içmiş bir iktidar tablosu var karşımızda.”
Yüksekova Haber'de yer alan bilgilere göre, yurtdışından gelen şu heyetler duruşma salonuna alınmadı: Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SRİZA, İngiltere'den İnsan Hakları aktivisti ve avkutlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri. |
Figen Yüksekdağ'ın savunmasının tam metni
(EKN)