Hrant Dink davasının üçüncü duruşması için 9-11 Şubat 2008 tarihleri arasında İstanbul’a gelen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) heyeti, Türkiye ziyareti raporunu açıkladı.
FIDH, raporunda "Dink ailesi avukatlarının davayla ilgili belgelerin özellikle de devlet güvenlik görevlilerinin tutumuyla ilgili inceleme sonuçlarının tamamına erişimini sağlaması" çağrısında bulundu.
Raporda Ergenekon operasyonundaki adli inceleme ve tutuklamalarla ilgili hoşnutlğunu belirten FIDH "Malatya cinayeti ve Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi rahibi Andrea Santoro'nun öldürülmesiyle ilgili incelemelerin işlenen suçları teşvik eden esas sorumluların belirlenmesine ve siyasal şiddet dönemini sonlandırabilmeye imkan sağlayabilmesini" istedi.
FIDH'ın sıraladığı diğer talepler şöyle:
- Kürt Sorunu siyasi ve barışçıl yolla çözülmeli. Kürt kurumları ve sivil toplumla görüşmelerin başlatılması.
- Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesinin yürürlükten kaldırılması.
- İnsan hakları savunucularının korunması için FIDH ve Dünya İşkence Karşıtı Örgüt'ün (OMCT) yürüttüğü Gözlem Programı'nın belirttiği gibi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın’ın yanı sıra, eski İHD Ankara Şube başkanı ve aynı şubenin bir yöneticisinin derhal serbest bırakılması
FIDH ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkiye'yi BM organlarının insan haklarıyla ilgili tavsiyelerine uymaya çağırdı.
Raporda ayrıca İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ'a karşı açılan davalar, İHD Mersin Şubesi'nin kapatılması davası ve İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun eski üyeleri Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Baskın Oran’ın Türkiye’deki azınlıklarla ilgili hazırladıkları rapor nedeniyle yargılanmasına dair kaygı belirtildi. (NZ)