İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında Mısır Abdül Nasır'ın parlak yönetimi altındaydı. 1956'da İngiltere, Fransa ve İsrail Süveyş Kanalı'nı millileştiren Mısır'a bir ani saldırı düzenlediler. Saldırganları Sovyetler Birliği'nin füze kullanma tehdidini de içeren cesur ve destekleyici stratejisi ve yaklaşımı durdurdu.
Abdül Nasır'ın 28 Eylül 1970'teki ölümü ise Mısır için geri dönülmez bir yol ayrımı oldu.
Amerika hiçbir zaman dünyanın en geniş petrol rezervlerini elinde tutan Arap dünyasına karşı komplo kurmaktan vazgeçmedi.
Bu konuyu uzun boylu tartışmaya bile lüzum yok. Gazetelerdeki son haberleri okumak kaçınılmaz bir şekilde ne olup gittiğini gözler önüne seriyor. Haberlere bir göz atalım:
28 Ocak :
''(DPA)-Yüz bini aşkın Mısırlı yetkililerin koyduğu gösteri yapma yasağına rağmen Başkan Hüsnü Mübarek'e karşı bugün de sokaklardaydı...'
''Göstericiler Mübarek'in Ulusal Demokrat Partisinin bürolarını ve polis kontrol noktalarını ateşe verdiler. Kahire şehir merkezinde ise polise taşlarla saldırırlarken; polisler de kalabalığı göz yaşartıcı bombalar ve plastik mermiler ile dağıtmaya çalıştı.'
''Başkan Obama bugün durum ile ilgili daha geniş bilgi alabilmek için uzmanlarla görüştü. Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs ABD'nin Mısır'a yaptığı dolar yardımını yeniden gözden geçireceğini ifade etti.
''Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da Davos'tan sert bir mesaj gönderdi.''
''(Reuters)- Başkan Mübarek Mısır'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve Kahire ile diğer bölgelerde zırhlı araçlarla desteklenen ordu birliklerinin konuşlanması için emir verdi.''
"Polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışma haberleri geliyor.
" Zırhlı birliklerin desteğindeki Mısır ordusu Başkan Hüsnü Mübarek'in istifası talebiyle yapılan büyük gösterilere son vermek üzere Cuma günü Kahire ve diğer büyük kentlerde mevzilendi.
"Devlet televizyonu tüm kentlerde sokağa çıkma yasağı konulduğunu ilan ederken, doktorların verdiği bilgiye göre protestolarda şimdiye dek 410 kişi yaralandı.''
''Yaşananlar bölgede demokrasi istediğini ifade eden Amerika için bir ikilem yaratıyor.
"Oysa, Mübarek, uzun yıllardır Washington'un yakın bir müttefiki ve büyük çaplı askeri yardımlarından yararlanıyor.
''(DPA) ''Binlerce Ürdünlü bugün Cuma namazı ertesi Başbakan Samir Rifai'nin istifası ile politik ve ekonomik reformlar için protesto gösterisinde bulundular."
Arap dünyasını dolaşan siyasi felaketin öncesinde İsviçre'de toplanan liderler küresel intihar diye niteledikleri durumun sebeplerini tartıştılar.
''(EFE) Davos'taki Dünya Ekonomi Forumunda bazı siyasi liderler büyüme modelinde bir değişiklik yapılması çağrısında bulundu.''
"Davos'ta bugün konuşan bazı liderler tüketime ve ekolojik sonuçları yok saymaya dayanan şimdiki ekonomik büyüme modelinin daha fazla sürdürülemeyeceğini çünkü gezegenin geleceğinin risk altında olduğunu vurguladı."
"'Halihazırdaki model küresel intihar demek. Bize bir devrim lazım. Devrimci düşünce. Devrimci hareket' diye uyaran Ban, Dünya Ekonomik Forumu'nda sürdürülebilir büyümenin nasıl daha rafine hale getirileceği tartılırken 'Doğal kaynaklar giderek daha azalıyor' diye ekledi."
"BM lideri 'İklim değişikliği de bize eski modelin geçersiz kaldığını gösteriyor' diye ekledi."
"BM genel sekreteri gıda ve su gibi temel gereksinim maddelerinin yanı sıra 'bir kaynağın diğerlerinden daha azaldığını' ekledi: Zaman. İklim değişikliğiyle mücadele için zamanımız azalıyor."
Ocak 29:
"Washington (AP)- Başkan Obama imkansızı denedi. Otokratik liderlerine karşı ayaklanan Mısırlıların kalplerini ve zihinlerini kazanmaya çalışırken en önemli müttefiklerinden birini arkasında olduğuna ikna etmek.''
Cuma günkü dört dakikalık konuşmasında Obama ihtiyatlı bir denge tutturmaya çalıştı. Ülkedeki otuz yıllık iktidarına şiddetle sarılan bir hükümetle devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesini isteyen protestocular arasında seçim yaparak pek çok şeyi kaybedebilirdi.
''Obama rejim değişikliğini onaylamadı... Mübarek'in açıklamasının yetersiz olduğunu da söylemedi.''
"Obama'nın konuşması o süreçte yapılanların en güçlüsüydü ama büyük ölçüde Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs'in halihazırda söyledikleriyle sınırlı kaldı."
"(NTX).- Washington Post Obama Yönetimini Başkan Mübarek'i Mısır'dan geri çekilmesi için siyasi ve ekonomik gücünü kullanarak ikna etmeye çağırdı.
"Gazete Obama'nın ve bir radyo istasyonuna Mısır devlet başkanını 'diktatör' olarak niteleyemeyeceğini ve istifa etmesi gerektiğini düşünmediğini söyleyen başkan yardımcısı Joe Biden'ın pozisyonunu 'gerçekçi değil' diye niteledi."
''(AFP).- Amerikan-Arap örgütleri Başkan Obama'nın Mısırdaki Mübarek diktatörlüğünü desteklemeyi bırakmasını istedi.''
''(ANSA).- Amerika bir kez daha Mısırdaki şiddet ile ilgili endişelerini ifade etti ve Mübarek'i bir şey olmamış gibi davranmaması gerektiği üzerine uyardı.
Fox News ise Obama'nın Mısır ile ilgili sadece iki zayıf seçeneği olduğundan bahsetti.
''Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı Amerikanın dünyadaki yakın dostlarından biri olan ve yıllık bir buçuk milyar dolarlık askeri ve insani yardımda bulunduğu Mısır'da yaşananları yakından takip ediyor.
''Amerikan haber ajansları Mısır'daki çalkantılara geniş yer veriyor ve durum nasıl çözülecek olursa olsun sonucun Washington'un başını ağrıtacağından bahsediyor.''
Eski CIA Temsilcisi Michael Scheuer Fox'a yaptığı açıklamada ''Biz elli yıldır yanlış atın üzerine oynuyorduk. Mısır'daki insanların yarım yüzyıldır diktatörleri desteklediğimizi unutmalarını beklemek hayal gibi.''
''(AFP).- Uluslararası toplum Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek üzerinde siyasi reformları hayata geçirmesi ve beş gündür eylemleri devam eden protestocuların seslerinin bastırılmaması ile ilgili baskılarını artırdı.
''Nicolas Sarkozy, Angela Merkel ve David Cameron cumartesi günü yayımlanan bir bildiride başkana yurttaşların meşru isteklerinin karşılığı olarak bir değişim dalgası başlatması ve her ne pahasına olursa olsun şiddet kullanmaktan uzak durması konusunda uyarı gönderdiler.''
''İran da Mısırlı yetkilileri sokaklarda talep edilenleri karşılamaya çağırdı.''
''Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır'da yaşanan protesto gösterilerinin güvenlik ve istikrarı hedef aldığını ve ifade özgürlüğü adı altında casuslar tarafından yürütüldüğünü söyledi.''
''Kral, Mübarek'i telefonla arayarak dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.''
Ocak 31:
''(EFE) Netanyahu Mısır'daki kaosun İslamcıların iktidara gelmesine yol açmasından endişeli.
''Totaliter Arap rejimleri ile yakın bağlarını korumaya devam eden Amerika ve Almanya gibi batı güçlerine yöneltilen eleştirilere inat Alman Dışişleri Bakanı 'Mısır'dan desteğimizi çekmedik' dedi.
''İsrail ve Filistinliler arasındaki barış süreci geçtiğimiz Eylülden beri sekteye uğradı. Sebebi ise belki de en çok İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına yeni yerleşimler inşa etmekten vazgeçmemesinden kaynaklanıyor.''
"Kudüs, (EFE).─ İsrail, Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevde kalmasını destekliyor. İsrail devlet başkanı Simon Peres fanatik dinci bir oligarşinin demokrasi yokluğundan daha iyi olmadığını söyledi.
Haaretz gazetesinde ismi yazılmadan açıklamasına yer verilen bir yetkili İsrail Dışişleri Bakanlığının cumartesi günü Amerika, Kanada, Çin, Rusya ve birçok Avrupa temsilciliklerine elçiler gönderdiğini ve büyükelçilerden Mısır'daki istikrarın İsrail için ne denli önemli olduğunun altının çizilmesini istediğini söylüyor.
''İsrailli yorumcular Mübarek'in devrilmesinin Mısır ve İsrail arasında 1978'de imzalanan Camp David Sözleşmesi'nin geçerliliğini -özellikle de halk arasında geniş bir desteğe sahip olan Müslüman Kardeşler iktidara gelirse- tehlikeye düşüreceğini söyledi.
''İsrail Mübarek'i güneydeki sınırların garantörü ve Gazze Şeridindeki ablukanın ana destekçilerinden biri olarak görüyor.''
''İsrail'in, Tunus'un uyanışını takiben başlayan Mısır'daki ayaklanmalarla ilgili en büyük korkularından biri; eylemlerin İsrail'i Mısır ile birlikte onaylayan tek ülke olan Ürdün'e de ulaşması."
''Daha önce savunma alanında İsrail ile hareket eden General Ömer Süleyman'ın Mısır Başkan Yardımcısı olarak atanması ve dolayısıyla başkanlığın muhtemel adayı olması İsraillileri sevindirdi.''
''Fakat Mısır eylemleri gösteriyor ki ne rejimin devamı garanti altında ne de Kahire'nin güçlü bir dost olarak İsrail'in yanında kalması.''
Gördüğünüz gibi dünya ilk defa eş zamanlı olarak üç sorunla karşı karşıya:
İklim krizi, gıda krizi ve siyasi kriz.
Ve listeye başka ciddi tehlikeler de eklemek mümkün.
Giderek artan yıkıcı bir savaş riski oldukça gerçek.
Siyasi liderler bu tehditlerle başa çıkacak itidale sahip mi?
İnsanlığın kaderi buna bağlı. (ELK/EÖ)
__________________________________________________________________________
Fidel Castro'nun yazısını Küba Haber Ajansı'ndan kısaltarak Türkçeleştirdik.