Resmi açıklamaya göre, "Yahyavi verilen cezanın yarısını infaz olarak yatarak şartlı tahliyeden yararlanma koşullarını yerini getirdi."
"TUNeZINE" sitesinden Züheyir Yahyavi, 10 Temmuz 2002'de, "gerçekdışı haber yayımlamak" iddiasıyla Tunus Temyiz Mahkemesi'nce 2 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.
RSF: Tahliye işkenceyi örtemez
Basın örgütü RSF, tahliyeyi memnuniyetle karşıladığını belirtti. RSF'den yapılan açıklamada, tahliyenin "tutukluluk süresince yapılan işkenceleri ve haberler nedeniyle bir yıldan fazla hapis yatıldığı gerçeğinin üstünü örtemeyeceği" belirtildi.
Gözaltında bulunduğu sürede, Yahyavi üç kere "askı" işkencesine maruz kaldı. Yahyavi, Arapça "Tunuslu" anlamına gelen "Ettounsi" takma adıyla yazı yazıyordu. İnternet muhalifi "TUNeZINE" sitesini Temmuz 2001'de Tunus'ta özgürlük ve demokrasi mücadelesine dair gelişmeleri yansıtmak amacıyla kurdu. Yahyavi, bu nedenle muhaliflere ait haberlere de yer veriyordu. Site kurucusu, Hakim Muhtar Yahyavi'nin ülkenin hukuk sistemini eleştiren ve Cumhurbaşkanı Ben Ali'ye gönderilen mektubu ilk yayımlayan kişi oldu.
Gazeteciler 14 yıldır "omuz veriyor"
Züheyir Yahyavi, Haziran 2003'te, RSF-Blobenet Ödülü'nün Birincisini almıştı.
RSF, 14 yıl önce hapisteki gazetecilerin başka ülkelerdeki yayın kuruluşlarınca sahip çıkılmasından ibaret olan "Omuz Verme Kampanyası"nı başlatmıştı. Böylece, 200'den fazla yayın kuruluşu bugün, hapisteki meslektaşları için ya yetkililere serbest bırakılmaları için çağrı yaparak ya da durumunu yayında gündeme getirerek omuz veriyor.
Yahyavi'ye destek verenler
Tutukluluğu sırasında fiber muhalif Yahyavi'ye Avaldoci, Marsilya Basın Kulübü, Périgord Basın Kulübü, Clermont-Ferrand Basın Kulübü, Politis dergisi, El periodico de Catalunya, Festival du FIGRA, Fraternitaire, El Triangle, Le Nouvelliste, liberation.fr, Mons Basın Evi, Charleroi Basın Evi, Vlan, Radio Populare, REE, www.categorynet.com, www.strasmag.com, Le Nouvel observateur dergisi omuz verdi. (EÖ/BB)