Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Silivri Cezaevi’nde eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve gazeteci Tuncay Özkan’ı ziyaret etti.
En yetkili kişilerin paralel devletten söz ederek “orduya kumpas kuruldu” dediğini hatırlatan Feyzioğlu, bunu görmezden gelemeyeceklerini söyledi.
“Çift başlı yargı sonlansın”
Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) Temmuz 2012’de kaldırılmasına karşın geçici ikinci maddeyle ellerindeki işler bitene kadar varlıklarının devam etmesine karar verildiğini hatırlatan Feyzioğlu, geçici ikinci maddenin kaldırılması gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim dediğimiz geçici ikinci maddenin hemen kaldırılması ve ÖYM’lerin varlıklarının son bulunması; burada verilen mahkumiyetler, Yargıtay aşamasındaysa bunların hemen iptal edilmesi.
“ÖYM’lerce verilmiş ve kesinleşmiş olan hükümlerin anti demokratik olduğunu belirtilmiş olduğundan yeniden yargılanma açılmalı.
“Türkiye’de çift başlı yargıyı sonlandırmadan, Yargıtay ve mahkemelere bu davalara yeniden bakacaksın yasama emri getirmediğimiz takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararları üstüne bir çivi daha çakılmış olacaktır.
“Af yok”
“Önümüzde bir af görünmemekte. Bir kere suçsuz olduğunu haykıran insanlar adil yargılanma ve beraat istemekte. Siyasi iktidar da bir affın söz konusu olmayacağını söylemiş durumda. Üç seçim dönemine girilirken de af beklenmemeli.
“Af olmadan geriye yargı yoluyla temizlemek kalıyor. Bunu Türkiye’de çözümlemek durumundayız. En yetkili ağızlardan paralel devlet yapılanması vardır denmiş olan, bizim de çift başlı yargı olmamalıdır dediğimiz özel yetkili mahkemeleri kaldırmak dışında durumumuz yoktur.
“Bu bir davayla sınırlı değildir. Tüm Türkiye içindir. TBB olarak elbette Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis başkanı ve siyasi parti başkanlarıyla görüşeceğim.
“Hükümlerin meşruiyeti yok”
“Başbuğ ve konuştuğum diğer dostlar, biz bu hükümlerin doğru olmadığını masum olduğumuzu biliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) kumpas kurulduğu söylendiğine göre hükümlerin şekli meşruiyeti dahi kalmamıştır.
“Kanunla tutukluluğa son vermek pek mümkün görünmüyor. Bunun için yargı yoluna gidilmeli. Tutuklulukta azami süreyi iki yıl yaptığında yargının bırakması mümkündür. Yeniden yargılama başladığında ise hükümlü sıfatları kalkacağı için mahkemelerin derhal tahliye vermesi mümkündür.
Başbuğ’a ret
Emekli Orgeneral Başbuğ, Silivri Cezaevi’ndeki ikinci yılını doldururken tahliye talebi reddedildi.
Başbuğ’un twitter hesabından paylaşılan mesajda ise şu ifadelere yer verildi:
“Bugün Silivri Cezaevi'nde geçirdiğim ikinci yılı da tamamladım. Ortada, çalınan kocaman iki yıl var. Benim hayatımdan, ailemin hayatından ve yakınlarımın yaşamından çalınan… Daha bu hırsızlık, gasp ne kadar devam edecek onu da bilmiyorum.” (EKN)
* Fotoğraf: Şebnem Coşkun / AA