Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği "Ustalara Saygı" etkinliği yeni yılda "Işık Tutanlar" özel içeriğiyle sürecek.
Çalıştıkları alanlarda öncü olan, kendisinden sonra gelenlere kılavuzluk eden ve ışık tutan ustalar için yapılacak toplantıların ilki 23 Temmuz 2008'de hayatını kaybeden eleştirmen Fethi Naci için.
Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve kolaylaştırıcılığını üstleneceği etkinlik, 5 Ocak Pazartesi günü saat 20.00’de Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde başlayacak.
Eleştirmen Naci için düzenlenecek geceye; Adnan Özyalçıner, Ahmet Oktay, Ali Akay, Alişan Çapan, Aydın Boysan, Ayşe Sarısayın, Besim Dalgıç, Cevat Çapan, Deniz Kavukçuoğlu, Doğan Hızlan, Faruk Duman, Füsun Akatlı, Hakan Savlı, İsa Çelik, Metin Fındıkçı, Mustafa Alabora, Metin Fındıkçı, Naci Güçhan, Nuri Akay, Sema Kaygusuz, Sennur Sezer, Sinan Fişek, Turgay Fişekçi, Yeşim Ustaoğlu ve Lale Kalpakçıoğlu konuşmacı olarak katılacak.
Tiyatro sanatçısı Cüneyt Türel’in Fethi Naci’nin yazılarından örnekleri yorumlayacağı etkinlikte, Ali Eranus da ustanın sevdiği ezgileri gitarıyla seslendirecek. Etkinlikte görüntülerle Fethi Naci’nin yaşamından kesitler de sunulacak.
Ayda iki kez gerçekleştirilecek olan Ustalara Saygı etkinlikler 12 Ocak Pazartesi akşamı aynı mekânda Nâzım Hikmet gecesi ile devam edecek.
Fethi Naci kimdir?
Asıl adı İsmail Naci Kalpakçıoğlu olan Fethi Naci, 3 Nisan 1927 Giresun'da doğdu.
1949'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Naci, uzun süre İstanbul'da bir fabrikada muhasebecilik yaptı.
Fethi Naci, 1953'te babasının adını kendi adına ekleyerek yazmaya başladı.
Gerçek Yayınevi'ni kurduğu 1965'ten itibaren geçimini yazarlık ve yayımcılıkla sağlayan Naci, Cumhuriyet gazetesi haftalık kitap ekinde eleştiri yazıları yazdı.
Dost dergisinin düzenlediği araştırmada 1960'ın en beğenilen eleştirmeni seçildi.
1962'de Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) giren Fethi Naci, Vatan gazetesinde ve Sosyal Adalet dergisinde siyasal yazılar yazdı.
Partiyle ilişkisi kesildikten sonra aynı doğrultudaki yazılarını Yön'de ve bir süre yönetimine katıldığı Ant dergisinde sürdürdü ve 1968'de siyasal yazılarına son vererek "100 Soruda" dizisini hazırladı.
Bir Hikâyeci: Sait Faik-Bir Romancı: Yaşar Kemal adlı yapıtıyla, 1991 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülünü alan Naci'nin eleştiri alanında verdiği önemli eserlerden birkaçı şöyle:
“100 Soruda Türkiye’de Roman ve Toplumsal Değişme”, “Eleştiride 40 Yıl”, “40 Yıl, 40 Roman”, “Reşat Nuri’nin Romancılığı”, “Sait Faik’in Hikayeciliği”, “Yaşar Kemal’in Romancılığı” ve “Yüzyılın 100 Türk Romanı”. (BÇTK)