Muğla’nın Fethiye ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe binasına, HDP yönetici ve üyeleri ile ilçede yaşayan Kürtlere yönelik, 9 Mart ve devamındaki saldırıların ardından oluşturulan heyet raporunu bugün açıkladı.
Bu arada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fethiye yerelinde seçimlerin ertelenmesi için bugün İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. HDP Fethiye İlçe Örgütü, verdiği dilekçede şu gerekçeyi sundu:
“Partimizin başta Anayasa olmak üzere, Siyasi Partiler Yasası ve 298 Sayılı Yasada tanımlanan seçim çalışmaları, seçim bürosunun tahrip edilmiş olması nedeniyle kullanılamaz durumda olması, can güvenliği nedeniyle seçim bürosunu gidemeyişimiz, propaganda dahil hiçbir seçim faaliyetini yürütemeyişimiz karşısında seçimlerin düzenli ve güvenli bir ortamda yapılması hukuka aykırı bir şekilde fiilen engellenmiş, partimiz ilçe seçimlerinde adeta eylemsel olarak saf dışı bırakılmıştır.”
Hak örgütleri, Alevi dernekleri ve meslek örgütleri temsilcilerinin oluşturduğu heyetin raporunun öneriler kısmında, acil olarak yapılması gerekenlerden bazıları şöyle:
* Fethiye’de ırkçı saldırılarda rolü olduğunu düşündüğümüz emniyet ve istihbarat birimleri içerisindeki özel ekibin deşifre edilmesi ve yargı önüne çıkarılması ve ihmali olduğu açık olan görevlilerin sorumluluklarının tespit edilmesi bakımından İçişleri Bakanlığı tarafından Mülkiye Başmüfettişleri görevlendirilerek etkili bir idari soruşturma yürütülmeli.
* Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkili şekilde yürütüleceği belirtilen soruşturmada her türlü delilin savcılığa ulaştırılması için mağdurların ve görgü tanıklarının müracaatları sağlanmalı.
* Savcılığın soruşturmayı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 114. maddesinin yanı sıra ölümle tehdit, yağmaya teşebbüs, mala zarar verme gibi diğer suçlar bakımından da yürütmesi sağlanmalı.
* 30 Mart yerel seçimlerinde özelikle Fethiye ve ırkçı saldırıların yaşandığı diğer şehir ve ilçelerde sandık güvenliğinin sağlanması için İçişleri Bakanlığı etkili tedbirler almalı.
Binaya bayrak asıldı, dükkanlar taşlandı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binasına yapılan saldırıyı bianet’e şöyle anlatmıştı:
“Olaydan birkaç gün önce Facebook’taki bazı hesaplardan linç çağrıları başlıyor. Bu çağrılarla açılışın yapılacağı Pazar günü kitle parkta toplanıyor. Toplanan kalabalık, HDP binasının önüne gidiyor, emniyet görevlileri ise HDP’lilere ‘Gelin, açılışı yapın’ diyor. Ancak HDP’liler açılışı iptal ederek olası bir linci önlemiş oluyor.”
“Tabelanın indirilmesiyle ilgili Kaymakamın talimatı yok. Belediye Başkanı gelip kalabalığa seslenerek, kendince itidal çağrısı yapıyor. Kitlenin talebi üzerine tabelayı indirttiriyor. Daha sonra da üç Kürt esnafın dükkanları taşlandı.”
Yetkililer, siyasiler ve halkla görüştüler
Heyette şu isimler yer aldı: İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkan Lami Özgen, TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Zencir, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez.
Heyet, HDP Fethiye İlçe Eş Başkanı Zekeriya Çaylı, HDP Fethiye Belediye Eş Başkan Adayı Ayşe Çoşkun, İHD Üyesi avukat Fatma Gül Evren, avukat Necdet Eren, dükkanı taşlanan esnaflardan Eşref Yalçın, ÖDP İlçe Yöneticisi Muhittin Uçar ve Fethiye’de yaşayanlarla görüştü.
Ayrıca yetkililerden de Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Belediye Meclis Üyeleri ile Fethiye İlçe Kaymakamı Ekrem Çalık’la da görüşmeler gerçekleştirdiler. (AS)