Nijeryalı sığınmacı Festus (Fastos) Okey'in Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde öldürülmesiyle ilgili davada, Beyoğlu 7. Asliye Mahkemesi suçun "kasten insan öldürme" olabileceğine hükmetti; buna karar vermesi için de dosyayı Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Dava dosyasında polis memuru Cengiz Yıldız'ın "taksirle (kusur sonucu) insan öldürmek" suçuyla yargılanması isteniyordu. Ancak bugünkü duruşmada savcı Yıldız'ın "kasten insan öldürmek"le yargılanmasını ve dosyanın ağır ceza mahkemesini gönderilmesini istedi.
ÇHD'nin müdahillik talebi kabul edilmedi
Mahkeme, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) davaya müdahil olma talebiniyse reddetti. ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Serhan Arıkanoğlu, müdahillik taleplerini ağır ceza mahkemesinde de yineleyeceklerini bianet'e söyledi.
ÇHD İstanbul'a üye avukatlar, Okey'in öldürülmesiyle ve davayla ilgili kuşkulu noktaları daha önce açıklamışlardı.
Müdahil olmayınca çapraz sorgu savcıyla, hakime kalıyor
Okey'in ailesinden vekalet alınamadığı, Nijerya Konsolosluğu da bir girişimde bulunmadığı için Festus Okey'in ailesi davada temsil edilmiyor. Bu nedenle çelişkili noktaların aydınlatılmasına yarayabilecek çapraz sorgu yöntemini ancak savcı ya da hakim kullanabiliyor.
Mermi namlunun ağzındaymış
bianet'in duruşmayı izleyen hukukçu ve insan hakları savunucularından aldığı bilgiye göre, Yıldız bugünkü duruşmada İstanbul'un zorlu bir bölgesinde çalıştıkları için merminin tabancasının namlusunda, tabancanın da kılıfında değil belinde çıplak halde olduğunu, Festus Okey'le avukat görüşme odasında yalnız kaldıkları sırada Okey'in silahı almak için hamle yaptığını fark ettiğini, kendisinin tabancanın kabzasından Okey'in namlusundan tuttuğunu, itişme sırasında tabancanın ateş aldığını söyledi.
Merminin namlunun ağzında olduğunu bildiği için parmağını tetiğin uzağında tuttuğunu da söyleyen Yıldız'a hakim "O zaman tabanca nasıl ateş aldı" diye sordu; Yıldız bunu açıklayamadı.
Yıldız, Okey'in elinde barut izi bulunmaması için "kapalı namluda bunun olabileceğini" öne sürdü. Davayla ilgili en önemli kanıtlardan biri olan Okey'in bulunamayan gömleği için de hastanede ameliyat sırasında kesilip atılmış olabileceğini söyledi.
Dalkıran: Davayı takip edeceğiz, ailenin aktif katılımı gerekiyor
Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd) Mültecilere Destek Programı'ndan Özlem Dalkıran, davayı takip etmeyi sürdüreceklerini bianet'e söyledi. Duruşmada olaya tanık olmuş kişilerin de dinlenmesini umduklarını söyleyen Dalkıran Okey'in ailesinin davaya aktif olarak katılımının önemli olduğunu vurguladı.
"Savcının kasten öldürme istemesi olumlu bir adım. Olayın ciddiyetinin daha iyi anlaşıldığını gösteriyor" diyen Dalkıran yine de temkinli: "Umarız bu durum davayı sürüncemeye sokmaz. Güvenlik, görevsizlik kararlarıyla insan hakları ihlalleri davalarının uzadığını çok gördük." (TK)