Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memurunun yargılandığı davada, dün de ilerleme yaşanmadı. Mahkeme, Dışişleri Bakanlığı'na Okey'in kimlik bilgileriyle ilgili yanıtının sorulmasına karar verdi.
Davaya müdahil olmak isteyen Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı Güray Dağ hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık polis memuru Cengiz Yıldız ve avukatı Mine Güler katıldı.
Duruşmayı Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri Didem Danış, Çağdaş Önder, Ufuk Ahıska, Selim Can Yıldırım, Sema Coşkun, Ayşe Zeynep Akalın, Burak Boysun, Ahmet Murat Öğüt, Özhan Önder de izledi.
Aktivistler, Okey'in ölümünden bu yana geçen üç yılda kimlik tespiti yapılamaması nedeniyle davanın uzamasına tepki gösterip davaya müdahil olma talebinde bulundu.
"Taksim'de bomba atanlara da müdahil olacak mısınız?"
Mahkeme Başkanı İshak Eken ise Dayanışma Ağı aktivistlerine "Taksim'de bomba atanlar adına da müdahil olacak mısınız?" diye sordu; müdahillik başvurularını reddetti.
Mahkeme, dilekçelerde "yargı sürecinin adalete olan inancı zedeleyecek şekilde uzadığı ve temel hak olan yaşam hakkı ihlalinin usule ilişkin tartışmalar dolayısıyla gözardı edildiği" ifadesinin mahkeme heyetine hakaret içerdiği gerekçesiyle, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulundu.
ÇHD'li avukat hakkında da suç duyurusu
Mahkeme Başkanı Eken ayrıca, bir televizyon programında dava sürecini eleştiren ÇHD avukatı Güray Dağ hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Duruşma, Dışişleri Bakanlığı'nın Festus Okey'in kimlik bilgileri ile ilgili yanıtının sorulmasına karar vererek duruşmayı 27 Ocak'a erteledi.
İki yıldır kimlik tespiti yapılamadı
Duruşma öncesinde davaya ilişkin bir basın açıklaması yapan Göçmen Dayanışma Ağı aktivistlerinden Ayşe Akın, Festus Okey'in polis tabancasından çıkan kurşunla öldürülmesinin üzerinden üç yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlattı.
Akın, olay karakolda gerçekleştiği için kullanılan silahın ve silah sahibinin belli olduğunu, ancak Festus Okey'in kimlik bilgilerinin tespit edilemediği gerekçesiyle duruşmanın ilerlemediğini söyledi.
Akın, "Festus Okey'in Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından verilmiş üzerinde adı yazan bir mülteci kimliği vardı. Ama bu da devlet için yeterli olmadı" dedi.
Akın, "Festus'un katledilişini kimlik bahanesiyle unutturacaklarını, ört bas edeceklerini zannedenler yanılıyorlar. 20 Ağustos gecesi öldürülen Festus Okey'i unutmamak ve adalet talep etmek için kimlik belgesine ihtiyacımız yok" diye konuştu.
Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, gözaltına alınarak götürüldüğü İstanbul Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'nde, 20 Ağustos 2007'de polis memuru Cengiz Yıldız'ın silahından çıkan kurşunlarla öldü. Yıldız hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (BB/EÖ)