Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde Nijeryalı Festus Okey'in 20 Ağustos 2007'de polis kurşunuyla öldürülmesiyle ilgili dava dosyasını inceleyen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi avukatları, adalet skandalı koparmaya aday bir belgeyle karşılaştılar. Bu belgeye göre, Festus Okey'in öldürüldüğü gece hazırlanan "olay yeri zabıt tutanağı"nı düzenleyenlerden biri, olayın sanığı polis Cengiz Yıldız'dan başkası değildi. Yani daha açık bir ifadeyle, polis Yıldız, önce Festus Okey'i silahıyla vurmuş, ardından da bu olayın soruşturmasında görev üstlenmişti. Üstelik sanık Yıldız ve ekip arkadaşlarınca düzenlenmiş bu belge, delil olarak dosyaya konulmuştu.
Dosyadaki belgeler, polislerin Okey'in vurulmasını savcılığa üç saat geç haber verdiğini ortaya çıkardı. ÇHD'li avukatlar, üç saatin delillerin karartılması için yeterli olduğu görüşünde.
Dava bugün başlıyor
ÇHD İstanbul Şubesi'ne üye avukatlar, Festus Okey'in öldürülmesiyle ilgili Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ve ilk duruşması bugün görülecek davadaki karanlık noktaları belirledi. ÇHD'li avukatlara göre soruşturmadaki hukuk dışılıklar şöyle:
Önce vurdu, sonra soruşturdu: Soruşturmalarda tayin edici bir rolü bulunan olay tutanağı, 21.08. 2007 tarihinde saat 01.10'da düzenlenmiş. Tutanağı düzenleyense Okey'in ölümüne neden olan ekipten başkası değil. Sanık polis Cengiz Yıldız'ın da tutanağın altında düzenleyicilerden biri olarak imzası var. Bu ekibin hemen olay yerinde müsadere edilmesi ve nezarethaneye konulması gerekirdi. Bunlar olmadığı gibi, ilk soruşturmayı bu ekibin yapmış olması, örtbas çabasının açık delili.
Olay savcıdan üç saat gizlendi: Festus Okey'in 20 Ağustos 2007'de saat 17.47'de Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'ne girip, 18.07'de yaralı vaziyette çıktığına dair kamera görüntüleri mevcut. Demek ki Okey bu saatler arasında vuruldu. Belgelere göre olay savcılığa 21.10'da haber verilmiş. Yani polisin, olayı tam üç saat boyunca savcılıktan sakladığı anlaşılıyor. Bu süre delillerin karartılması için yeterli.
Tetiği çekenin elinde barut izi yok: Okey'i vuran Yıldız'ın el svapları alınmış ve hazırlanan rapora göre barut izi bulunamamış. Bu durum sadece polis memurunun elini yıkaması halinde mümkün. Şüphelinin elini yıkamasına izin verilmiş olması ağır bir ihmal.
Nezarethanenin kullanılmadığı doğru değil: Dosyadaki bilgilere göre, Okey, avukatların müvekkilleri ile görüşme yapması için tahsis edilen odada öldürüldü. Oysa üst araması için nezarethanenin kullanılması gerekirdi. Bu açığı kapatmak için Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği 01.04.2007 tarihinden itibaren nezarethanenin kullanılmadığına dair bir yazıyı dosyaya ekletmiş. O bölgede görev yapan avukatlar, nezarethanenin tadilata girmediğini biliyor. Üstelik Okey ile birlikte gözaltına alınan Mamina Oga'nın nezarethaneye konulmuş olması, nezarethanenin kullanıldığını net bir biçimde ispatlamakta.
Olay silahı sahibine teslim edildi: Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koydu. Ancak şüpheli polis memuru 29.08.2007 tarihinde 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurup silahın iadesini istedi. Bu talep reddedildiği gün sanık polis bu kez Beyoğlu Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Mahkeme bu kez silahı polis memuruna iade kararı aldı. Yargılanan polis memuru açığa alınmadığı ve tam maaş almaya devam ettiği gibi, cinayet sırasında kullandığı silah da artık belinde.
Kamera görüntüye göre mi kayıt yapıyor: Tanık olarak ifadesi alınan Mehmet Aldemir isimli polis olayı görmediğini, kamerada izlediğini ifade etmiş. Ancak kamera kaydı bulunmuyor. Emniyet, bilgisayarın kaydetme özelliğinin bulunmadığını söylüyor. Fakat bilgisayarda karakola giriş çıkış görüntülerinin bulunduğu açıklandı. Bilgisayar, 'giriş çıkış' görüntüleriyle diğer görüntüler arasında ayrım yapmayacağına göre Okey'in vurulduğu anı gösteren kamera kayıtlarının sonradan silinmiş olabileceği, hâlâ güçlü ihtimal.
Festus Okey'in gömleği nerede kayboldu?: Festus Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömlek, gerek karakol giriş-çıkış gerekse de hastane giriş sırasındaki kamera görüntülerinde mevcut olmasına karşın, delillerin arasında bu gömlek yok. Polise göre gömlek hastanede kayboldu. Silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından çok önemli olan bu delilin kaybolmasına ilişkin araştırma ise çok ağır yürüyor. (EM/TK)
* Ertuğrul Mavioğlu'nun haberi 26 Kasım 2007'de Radikal'de yayınlandı.