Festus Okey davasında Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin polis memuru Cengiz Yıldız’a verilen dört yıl iki ay hapis cezasını usulen bozma kararının ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi direnme kararı aldı.
Mahkemenin direnme kararını bianet’e değerlendiren Avukat Ömer Kavili, dosyanın Yargıtay Ceza Kurulu’na gideceğini ve nihai kararın burada belirleneceğini ifade etti.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Festus Okey’in ailesinin avukatlarının müdahillik talebinin reddedilmesini hatalı bulmuş ve bu dosyayı iade etmişti.
Zamana yayma taktiği
Kavili, mahkemenin direnme kararı için şu görüşleri ifade ediyor:
“Mahkeme olayı zamana yayarak yatıştırma, hak ettiği cezayı vermeme tavrını sergiliyor. Söz konusu devletin memuru olunca genellikle böyle bir taktik izliyorlar.
“Yargıtay, ‘Okey’in kardeşinin DNA örneğini incele de kardeşiyse müdahillik talebini kabul et’ diyor.
“Bu mahkeme dört yıl boyunca ölenin Festus Okey olup olmadığının anlaşılması için Nijerya Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak nüfus kaydının getirtilmesini bekledi. Sırf bu bahaneyle dava dört yıl uzatıldı.
“En nihayetinde ben talepte bulundum. Dedim ki, ‘Devletten devlete ceset teslim tutanağı var. Eğer o kişi olmasa bir devlet diğer devlete cenazeyi teslim etmez. Kimlik konusundaki tartışmaya son verilsin.’ Mahkeme o duruşmada beklenme kararından vazgeçilmesine karar verdi.
“Şimdi Yargıtay Ceza Dairesi kardeşinin gerçek kardeşi olup olmadığına karar ver ona göre müdahillik talebini kabul et diyor.
“Burada amaç davayı zaman aşımına sokarak sanık polis memurunun görevine devam etmesini sağlamaktır. Bu dükkanda adalet madalet yok, başka dükkana gidin mesajı veriliyor.”
Ne olmuştu?
Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde 20 Ağustos 2007'de polis kurşunuyla öldürüldü. Okey'i vuran Cengiz Yıldız isimli polise Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Olay gecesi tutanağı hazırlayan kişinin de polis Yıldız olduğu ortaya çıktı. Yani Yıldız, önce Okey'i silahıyla vurmuş, ardından da bu olayın soruşturmasında görev üstlenmişti. Sanık Yıldız ve ekip arkadaşlarınca düzenlenen bu belge, delil olarak dosyaya kondu.
Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koydu. Ancak polis Yıldız, silahın iadesini istedi. Mahkeme talebini kabul etti, Yıldız açığa alınmadığı ve tam maaş almaya devam ettiği gibi, silahı da iade edildi.
Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömlek kayboldu. Gömlek, silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından çok önemli bir delildi.
Davanın 13 Aralık 2011'de görülen 16. duruşmasında polis memuru Yıldız dört yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı 17 Ocak 2013’te Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'a verilen dört yıl iki aylık hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirdi. (EKN)