Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile Veli Saçılık’a ithafen çekilen “Söz Uçar” kısa filmi ABD ve Avrupa’dan ödül aldı.
Tufan Taştan'ın Barış Bıçakçı'nın "Seyrek Yağmur" adlı kitabındaki "Rıfat Diye Biri" adlı hikayesinden yola çıkarak çektiği filmde Ahmet Rıfat Şungar, Funda Eryiğit, Özgür Çevik, Rıza Akın, Serdar Orçin ve Serkan Keskin rol alıyor.
Film ekibi vize yasağı nedeniyle ABD’de 5 Kasım’da yapılacak ödül törenine katılamıyor. Ancak yönetmen Tufan Taştan bianet’e film ekibinin 10 Kasım’da İtalya Divine Queer Film Festivali’nde olacağını söyledi.
8'inci Sınırlar Ötesi Balkanlar Film Festivali ve 5'inci Seattle Türk Filmleri Festivali'nden ödül alan filmin yönetmeni Tufan Taştan sorularımızı yanıtladı:
“İzleyenler Türkiye’nin tepkisini soruyor”
ABD’deki ödül törenine katılabilecek misiniz?
ABD’nin Seattle kentinde gerçekleşecek 5. Seattle Türk Filmleri Festivali’nden davet almıştık. Ekip olarak gitmek istiyorduk. Festival bize yazdığında vize başvurularımızı yaptık ama iki gün sonrasında vize yasağı başladı. Yetkililere anlatmaya çalıştık fakat elçilikte muhatap bulamadık. Sistem ise randevu almaya bile kapalı. Zaten iki gün (2 Kasım 2017) sonra da festival başlıyor.
Filme Avrupa’dan tepkiler nasıl?
İlk gösterimimiz Fransa’da 39. CINEMED Uluslararası Akdeniz Film Festivali’nde yapıldı. Üç gün boyunca bütün filmlerin öncesinde gösterildi. Ödül yoktu ancak filmimiz özel seçkiye kaldı.
Fransa’da filmin ardından yapılan söyleşide izleyenler hep Türkiye’nin tepkisini soruyordu. Film sonrası bir sıkıntı yaşamadık. Normal olan da bu, fakat şu anki şartlarda öyle durmuyor.
Brüksel’de yapılan 8. Sınırlar Ötesi Balkanlar Film Festivali’nde ‘Özel Mansiyon’ ödülünü aldık.
10-12 Kasım tarihleri arasında da İtalya’nın Torino kentinde Divine Queer Film Festivali’nde olacağız. “Söz Uçar” açılış filmi olarak gösterilecek.
“Filmin toplumsallık kazanmasını istedik”
Queer Festival’den davet almak memnun etmiştir…
Elbette. Queer de hak temelli bir mücadele teorisi olarak tanımlanıyor. Biz bu daveti alınca inanılmaz mutlu olduk. Yaptığımızın karşılık bulduğunu hissediyoruz.
Türkiye’de ödül var mı?
Festival yönetmeliği denilen bir şey var ve buna göre filmi önce festivallere gönderirsiniz bir yıl sonra da internette yayınlarsınız. Ancak biz filmin toplumsallık kazanmasını istediğimiz için çektiğimiz zaman internete yükledik. Şimdi iyi ki de yaptık diyoruz.
Türkiye’de filmi gönderebileceğimiz fazla festival kalmadı. Yine de Adana Film Festivali’ne gönderdik ancak almadılar.
Ayrıca Türkiye’de Kültür Bakanlığı’ndan tescil belgesi istiyorlar filmi festivale götürebilmek için. Bir nevi sansür uyguluyorlar.
Kaldı ki internette yayınlanmasına yani festival yönetmeliklerine uymamasına rağmen herhalde direnişin büyüsünden olacak diğer ülkelerdeki festivaller filmi gösterdi. (TP)