İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) bu sene 37.'sini düzenlediği İstanbul Film Festivali'nin iki yeni bölümü dikkat çekti.
Çiçek İstemez ile Nerdesin Aşkım? bölümlerinde kadın ve LGBTİ+'ların hikayeleri anlatıldı.
Çiçek İstemez
Festivalin Çiçek İstemez bölümünde kahramanı güçlü kadınların hikayeleri anlatıldı. Fransa, Tunus, Arjantin, ABD, Belçika, İran, Gürcistan ve Estonya yapımı olan 10 filmdeki kadınlar özel hayatlarında, iş hayatlarında ezilmeyi reddediyorlar.
L'amour Des Hommes / Erkeklere Bakmak
Mehdi Ben Attia ile Martin Drouot'nun senaryosunu kaleme aldığı, Attia'nın yönettiği Tunus-Fransa yapımı film, fotoğrafçı Emel'in hayatına odaklanıyor.
Erkeklerin erotik fotoğraflarını çeken Emel ile Erkeklere Bakmak erkeklik, bağlılık ve müstehcenlik kavramlarıyla uğraşıyor.
Alanis
Anahí Berneri'nin yönettiği bu Arjantin yapımı film, Havana Film Festivali'nden En İyi Film, Sen Sebastian Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ve En İyi Oyuncu ödülleriyle döndü.
Film, Buenos Aires’te seks işçisinin Alanis'in hatı üzerinden ırkçılık, ön yargılara bakıyor. Arjantinli yönetmen Anahí Berneri ne ahlaki ne de toplumsal herhangi bir yargı filtresinden geçirmeden, ülkesindeki toplumsal çöküşün duygulardan tamamen arınmış, net ve olağanüstü gerçekçi bir portresini çiziyor.
Madeline's Madeline / Madeline Madeline'yi Oynuyor
Josephine Decker'ın üçüncü uzun metrajı Madeline's Madeline'i, IndieWire'dan David Ehrlich'in “21. yüz yıl Amerikan sinemasının en canlı, en cesur filmlerinden” diye tanımlıyor.
Flu ve sarsıntılı kamera çekimleriyle “akıl hastalığı” ile “ergenlik” arasındaki sınırları bulanıklaştıran film dünya prömiyerini Sundance’te gerçekleştirdi.
The Sounding/ Gizemli Dil
THE SOUNDING trailer from catherine eaton on Vimeo.
Brooklyn, Palm Beach, Arizona ve Maine Festivallerinden ödüllere dönen The Sounding'in yönetmen koltuğunda Catherine Eaton oturuyor.
Maine kıyısında bir adada yaşayan Liv, yıllar süren sessizliğinin ardından Şekspirvari sözcüklerden kurulmuş bir dille konuşmaya başlar. Adaya getirilen nörolog Liv’i tedavi amacıyla hastaneye yatırır. İyileşmek yerine hastanede şiddete meyilli bir isyancıya dönüşen Liv, hayatı boyunca kapalı kapılar ardında kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Senaryosunu Eaton ile İrlandalı oyun yazarı Bryan Delaney’nin birlikte yazdığı Gizemli Dil, İstanbul Film Festivali’nde uluslararası prömiyerini yapıyor.
Ni Juge Ni Soumise / Hakim Hanım
Ni Juge Ni Soumise'ün Brükselli yargıç Anne Gruwez baktığı davalar üzerinden Belçika yargısının trajikomik portresini çiziyor.
Belgeselin yönetmenleri, Belçika ve Fransa’da 20 yıl aralıksız yayınlanan kült belgesel programı Strip-Tease’in yaratıcıları Yves Hinant ve Jean Libon. Güçlü kara mizahıyla kurmacaya göz kırpan, sansürsüz diliyle politik olarak yanlış Hakim Hanım, dünya prömiyerini San Sebastian Film Festivali’nde yaptı.
Negar / Nigar
İran yapımı Negar, babası beklenmedik bir şekilde intihar eden Nigar, borçları yüzünden evleri dahil tüm malvarlığını kaybetmişken bir sabah elinde yüklü meblağlı bir çek ile uyanmasının ardından babasının ölümüyle çek arasındaki bağlantıyı aramasını konu alıyor.
Negar, Rambod Javan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi, ve ilk gösterimini ödül kazandığı Fajr Film Festivali'nde yaptı.
Bikini Moon
Fantasporto'da Jüri Özel Ödülü'ne kayık görülen filmin yönetmen koltuğunda Before the Rain filmiyle bilinen Milcho Manchevski oturuyor.
Belgesel ile kurmaca arasındaki sınırlarlar oynayan Manchevski'nin Bikini Moon'u, bir belgesel ekibinin, zihinsel problemleri olan bir eski askeri, işlenmeye değer bir maden olarak görüp filmlerinin konusu haline getirmeye çabalamalarını konu alıyor.
Numéro Une / Bir Numara
Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yapan filmin yönetmeni Tonie Marshall.
Fransa’nın en büyük şirketlerinden birinin başına getirilen ilk kadın olma mücadelesindeki Emmanuelle’in mücadelesini anlatan filmin başrolünde Emmanuelle Davos var.
Ava
Léa Mysius'in ilk uzun metrajı Ava, genç bir kızın büyüme hikâyesini girift bir anlatı üzerinden kuruyor.
Film, Cannes Köpek Palmiyesi (SACD Ödülü), Montreal New Cinema (En İyi Film), Palm Springs (Yeni Sesler Jüri Özel Ödülü–Yönetmenlik) ve Stockholm (En İyi Görüntü) festivallerinden ödüllerle döndü.
Sashishi Deda / Korkunç Anne
İlk gösterimini Altın Leopar için yarıştığı Locarno Film Festivali’nde yapan ve ülkesinin Oscar adayı olan Gürcistan – Estonya yapımı Sashishi Deda, her şeyi karşısına alıp yazar olma tutkusunun peşinden gitmeye karar veren elli yaşındaki Manana'nın hikayesi.
Sashishi Deda, “Kısıtlamalar hakkında bir film bu; öğrendiğimiz bazı ahlaki kodlar ve baskıya yol açan kalıplar hakkında” diyen Gürcistanlı yönetmen Ana Urushadze’nin ilk uzun metrajlı kurmaca filmi.
Nerdesin Aşkım?
Festivalin aşkın ne yaşı ne de cinsiyeti olduğuna vurgu yapan bu bölümünde ABD, Fransa, İsrail, Almanya, Norveç, Kosova, Paraguay, Brezilya, Uruguay ve Arnavutluk yapımı altı film yer alıyor.
Saturday Church / Cumartesi Grubu
Maggie’s Plan'ün yapımcısı olarak tanınan Damon Cardasis’in ilk uzun metrajlı filmi Saturday Church, on dört yaşındaki bir oğlanın cinsel ve dinsel kimlik bunalımlarıyla mücadelesini anlatıyor.
Film LA Outfest'te Büyük Jüri Ödülü'ne, OUTFLIX İzleyici Ödülü ile Jüri Ödülü'ne ve Austin Gay&Lesbian Film Festival'de En İyi Kurmaca Film Ödülüne kayık görüldü.
Reinventing Marvin / Marvin
Anne Fontain'in Venedik'ten Kuir Aslan ödülüyle dönen filmi, aktör olma hayaliyle köydeki evinden ve bunaltıcı hayatından kaçan Marvin'in hikayesini anlatıyor.
Der Kuschenmacher / Pastacı
İsrail ve Almanya ortak yapımı olan film, İsrailli yönetmen Ofir Raul Grazier’in bu ilk uzun metrajlı filmi.
Kudüs En İyi Kurgu, Lia Van Leer Ödülü ile Karlovy Vary Ekümenik Jüri Ödülü'nü alan film, yönetmeninin sözleriyle “dış kimliklerle tanımlanmak istemeyenlerin hikayesi”ni anlatıyor ve aynı erkeğin yasını tutan Almanyalı bir fırıncı erkek ile eşi ölmüş İsrailli bir kadını izliyor.
Las Herederas / Mirasçılar
Paraguay, Almanya, Brezilya, Uruguay, Norveç ve Fransa yapımı filmin yönetmenliğini Marcelo Martinessi yapıyor.
Paraguaylı yönetmen Martinessi, dünya prömiyerini yaptığı Berlin Film Festivali’nden ödülle dönen ilk uzun metrajlı filminde iki kadının 30 yıllık birlikteliklerinin ekonomik sorunlarla nasıl yıprandığını ve yeni bir niteliğe büründüğünü anlatıyor.
Martesa / Evlilik
Kosova ve Arnavutluk yapımı olan Blerta Zeqiri'nin ödüllü Martesa'sı, Anita, Bekim ve Nol'un ilişki üçgenine bakarak bir evlilik üzerinden geçmişiyle yüzleşememiş bir toplumu sorguluyor.
The Miseducation of Cameron Post / Cameron Post'a Ters Terapi
Desiree Akhavan'ın Sundance’te ödül kazanan filmi, Emily Danforth’un romanından uyarlanan, sıcak ve özgün bir büyüme hikayesi anlatıyor.
Mezuniyet gecesinde bir kızla sevişirken yakalanan Cameron'ın zorla bir “dönüştürme terapisi” merkezine yollanmasıyla başlayan film için “dönüştürme merkezinde geçen bir Guguk Kuşu “ yorumu yapılıyor. (EA)