Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı tarafından bu yıl 19.'su düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali sürüyor.
13 Mart akşamı gerçekleştirilen açılış töreniyle başlayan festivalin "Sanat Çınarı" ödülü bu sene, tiyatro teorisyeni ve akademisyen Sevda Şener’e sunuldu.
Festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan "Emek Ödülü" ise 50 yıldır Ankara sinemalarında makinistlik yapan Ramazan Çetin'e (Ramazan Usta) verildi.
"2. Dünya Savaşı’na, bıraktığı etkiye ve bu savaşı yaşayan insanların savaştan yıllar sonra 'ötekini' nasıl algıladığına tanıklık" amacıyla seçilen "Uzlaşma" teması kapsamında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, İsrail, Polonya ve Rusya’dan 15 belgesel filmin yanı sıra iki uzun, yedi kısa film izleyicilerin karşısında olacak.
"Dünyanın Her Köşesinden, Herşeyin Dışında Yaşamın İçinde: John Cassavetes ve Yurtdışında Yaşayan Türk Yönetmenler" isimli bölümleriyle festival, ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarıyla da İstanbul’da bile izleme imkanı bulunamayan kimi filmleri Ankaralıların ayağına getiriyor.
Uzun Film Yarışmasında 10, kısa film yarışmasında 35 ve belgesel yarışmalarında ise 25 filmin yarışacağı festival kapsamında çeşitli yan etkinlikler de gerçekleşecek.
Sanat Sokağı
Festival süresince gerçekleştirilecek en yeni etkinliklerden birisi "Sanat Sokağı". 23 Mart’a kadar arasında festivalin iki gösterim mekanı olan Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Çağdaş Sanatlar Merkezi arasındaki güzergah üzerinde ve bu güzergaha yakın trafiğe kapalı alanlarda çeşitli sanat etkinlikleri ve performanslar gerçekleştiriliyor.
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan grafik tasarımların uygulamaları Almanya’dan gelecek öğrencilerin yardımıyla hazırlanacak.
Kafandakini Çek
Bir Avrupa Birliği Gençlik Değişim projesi olan Kafandakini Çek (Mythos: Get Your Own Picture) Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ve Kultur & Art Initiative işbirliğiyle düzenleniyor.
32 Türk ve 32 Alman gencini bir araya getiren proje kapsamında katılımcılar, 10 günlük süre boyunca film yapımına ilişkin uzmanlardan alınacak teorik eğitimlerin ardından gruplara ayrılarak "Avrupa Mitleri" konusunda birer kısa film çekecekler. Yapılan filmler festivalde ve 4. Uluslararası Detmold Kısa Film Festivalita gösterilecek.
Kieslowski: İzler ve Hatıralar Sergisi
Berlin, Wiesbaden, Duesseldorf, Torun ve Viyana’da büyük ilgi toplayan sergi, ünlü Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin kişisel ve sanatsal hayatını merkezine alıyor.
Top Yuvarlak Sinema Dört Köşe bölümü kapsamında, takım ruhu, taraftar kültürü, din ve kültürel farklılıklar gibi futbolun sosyo-kültürel yönünü vurgulayan ve futbolun hayatı nasıl etkilediğini gözler önüne seren film gösterimlerinin yanı sıra, futbol sosyologlarının, spor yazarları ve film eleştirmenlerinin katılacağı bir panel gerçekleştirilecek. (ÖŞ/GG)
* Detaylı bilgi için tıklayınız.