"Uzun Roman, Mehmed Uzun Portresi", yazarın ölümünün ardından 38 yazarın onunla ilgili yazdığı makalelerden , kendi anlatımlarından, hakkındaki anektodlardan oluşuyor.
Kitabı hazırlayan gazeteci-yazar Ferzende Kaya "Uzun Roman, aşkla, azimle, acıyla, gözyaşıyla yeniden ve yeniden üretilmiş bir edebiyatın; bir Anka kuşu gibi kendisini küllerinden yaratan biir halkın; bu halkın söze, yazıya, toprağa, Anadolu’ya ve insanlığa aşık bir çocuğunun, dev bir yazarının hikayesi" diyor.
Mehmed Uzun, bütün bir hüzünlü tarihi yansıttı
Alfa Yayınları’ndan çıkan kitap yayına hazırlandığında, kendi toplumunu Kürtçe, Türkçe ve İsveççe'de ustaca anlatabilen Uzun hayatını kaydetmişti.
Mehmed Uzun’un sürgün yıllarından bir daha ayrılmamak üzere geldiği topraklarda hayatı ve eserleri üzerine kapsamlı bir söyleşi kitabı olan Uzun Roman’ın önsözünde Doğan Hızlan, şunları söylüyor:
“Bazı yazarlar vardır ki, bir dilin, bir coğrafyanın, insanın bütün hüzünlü tarihini yansıtırlar, işte onlardan biridir MEHMED UZUN.”
Hızlan, yazarın yerini şu sözleriyle gösteriyor: “Bugün eğer bir Kürt diline, Kürt kültürüne ilgi duyuyor, o eserleri okuma gereği hissediyorsak, bunu Mehmed Uzun’un iyi yazarlığına borçluyuz. Sıradan bir yazar olsaydı, edebiyat düzeyi taşımasaydı, diline, kültürüne, halkına yararı olmazdı."
Uzun, sürgünü, edebiyatı, dava ve hastalığıyla…
Mehmed Uzun’un kendisi, ailesi, yakın çevresi ile birçok yazarın yazılarını bulacağımız kitap anekdot ve fotoğraflarla destekleniyor.
Fotoğraflarla, Uzun’un gençliği, ailesi, ilk yazı günleri, cezaevi günleri, sürgün ve Avrupa yılları, Türkiye’ye dönüşü, yargılamaları ve hastalığı aktarılıyor.
38 kişiden Uzun’a armağan
Kitapta, A. Ömer Türkeş, Ahmet Güneştekin, Ahmet Öz, Ahmet Tulgar, Ahmet Uzun, Abidin Parıltı, Berat Günçıkan, Canip Yıldırım, Evrim Alataş, Hacı Akman, Hasan Cemal, Hrant Dink, İsmail Beşikçi, Kadir Konuksever, Keya İzol, Mehmet Zahir, Melih Pekdemir, Taner Akçam, Mıgırdiç Margosyan, Muharrem Erbey, Muhsin Kızılkaya, Müslüm Yücel, Necmiye Alpay, Öncel Öziçer, Reis Çelik, Reyhan Çiçek, Salih Bolat, Sedat Yurttaş, Selim Temo, Samih, Gümüş, Şeyhmus Diken, Thorvald Steen, Yaşar Karadoğan, Yaşar Kemal, Yaşar Seyman, Yılmaz Erdoğan, Zeki Bulduk, Zülfü Livaneli’nin makaleleri yer alıyor.
Kitapta Mehmed Uzun’un portrelerine, Uzun’un kendi anlatımlarına, yazarların kaleminden yazara yer veriliyor. (EÖ)