Sanatçı Ferhat Tunç, açlık grevi yapan Grup Yorum üyeleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı, taleplerinin sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.
Bazıları 144 gündür açlık grevini sürdüren grup üyelerinin talepleri şöyle:
* Sürekli baskına uğrayan, terörize edilmeye çalışılan ve Grup Yorum'un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezine polis baskınları son bulsun.
* Grup Yorum üyeleri Bakanlığın arananlar listelerinden çıkarılsın.
* Yaklaşık 3 yıldır neredeyse tüm konserleri yasaklanan Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılsın.
* Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
* Tutuklu Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın.
“Baştan sona haklılar”
Tunç’un açıklamasında, taleplerinin haklı olduğu vurgulandı:
“Grup Yorum üyeleri, içeride ve dışarıda açlık grevinde. Konserlerinin yasaklanmasına, kültür merkezlerinin basılmasına karşılar ve üyelerinin serbest bırakılmasını, hukuksuz davaların düşürülmesini istiyorlar. Baştan sona haklılar.
“Sanatın, kültürün baskı altında olması hepimizi olumsuz etkiler. Grup Yorum, her dönem baskı altında oldu ve bu aynı zamanda sanatın, seslendiği toplumun hedef alınmasıdır. AKP-MHP iktidarının, adeta faşizmi aklamayan herkesi düşmanlaştırdığı bu dönemde birbirimize sahip çıkmalıyız.
“İtirazı olan sanatçılar ya tutsaklığa ya da sürgüne mahkûm ediliyor. Bütün bu yaşananları sessizlikle geçiştirmek elbette mümkün değil. Susmadan ve korkmadan söz söylemenin, itiraz etmenin bir hak olduğu gerçeğini hatırlamanın zamanıdır. Kısa vadede zarar görmemek için susan, uzun vadede hiç konuşamayacağını bilmeli.
“Sanatçılar sesleriyle vardır; bazen ağzından, bazen bedeninden, bazen aklından çıkan sesleriyle vardır. Bu sesi duyurmayan da yoktur. Özellikle böyle dönemlerde sanatçılara faşizme karşı tarihi rol düşüyor. Türkiye, her derdin birbirini etkilediği, birbiriyle ilgili olduğu döneminde. Bu da herkesin birbirine temas etmesi gerektiğini gösteriyor. Senin için şarkı söyleyen, senin için direniyordur. Grup Yorum'un taleplerini sahiplenelim.”
Ne olmuştu?
Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İstanbul, Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi son iki yılda sekiz kez polis baskınına maruz kaldı: 2016'nın Ekim ve Kasım aylarında, 2017'nin Mayıs ve Eylül aylarında, 2018'de de Ekim ve Kasım aylarında. 2019 yılında da polis baskınları devam etti, son operasyon 26 Şubat 2019’da gerçekleşti.
Baskınlar sırasında Grup Yorum'a ait enstrümanlar kırıldı veya kayboldu, nota defterleri zarar gördü. Grup Yorum’un yaptığı açıklamaya göre, bu baskınlarda toplam 30 kişi tutuklandı. Birçok üyesi halen tutuklu.
Altı Grup Yorum üyesi de İçişleri Bakanlığı'nın “aranan teröristler listesinde” gri listede: İnan Altın, Selma Altın, Ali Aracı, İbrahim Gökçek, Emel Yeşilırmak, İhsan Cibelik. “DHKP-C üyeliği” ile suçlanan Grup Yorum üyelerini ihbar edenlere 300 biner TL para ödülü vaaddediliyor. Selma Altın ve İnan Altın Fransa'dan sığınma talebinde bulundu.
TIKLAYIN - Grup Yorum Konseri Bu Yıl da Yasak
2015’ten beri “Bağımsız Türkiye Konseri” adıyla verdikleri konserleri Valilikçe yasaklanan grup, 1 Temmuz 2018’de “internet konseri” vermişti. (AS)