Michael Brown’u vuran polis Darren Wilson’ın yargılanmaması kararının ardından Ferguson’dan başlayan protestolar ABD metropollerine yayıldı.
CNN International, internet sitesinden olanları dakika dakika aktarırken, Vice News de protestolardan canlı yayına geçti.
New York ve Beyaz Saray
Polisin silahsız bir siyah ABD’liyi öldürmesi ve yargılanmayacak olması ırkçılık karşıtı protestoları yeniden başlattı.
Göstericiler, "Hands up, dont shoot” (Eller yukarı, ateş etme) ve “adalet ve barış" sloganları atıyor.
Eylemler, Los Angeles, Chicago ve Washington’daki Beyaz Saray önünde devam ediyor. New York'ta da 1000 kadar gösterici polis barikatını aşarak Wall Street'e yürüdü.
Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı
Protestocular polisi biber gazıyla müdahalesinin ardından araçları yakmaya başladılar. Yanan araçlara itfaiye müdahale ediyor. CNN'den Sara Sidner eylemlerin her yere yayıldığını, itfaiyenin yetişemediğini anlattı. Polis eylemcilere karşı yoğun şekilde biber gazı kullanıyor.
Ferguson’da sabaha karşı silah seslerinin duyulduğu rapor edildi.
St. Louis havalimanı geçici olarak uçuşlara kapatıldı.
Vali Jay Nixon, müdahale için Ulusal Muhafızlar’ı çağırdı.
Polisten “şeytan” savunması
Polis Darren Wilson, Brown’un o an gözüne şeytan gibi göründüğünü ve korktuğunu söyleyerek kendini savundu.
Washington Post’un yayınladığı savunmada Wilson, “Bana şimdiye dek gördüğüm en gergin ifadeyle baktı. Ne kadar kızgın olduğunu tarif etmek için, bir şeytana benzediğini söyleyebilirim.”
“Makul şüphe”
Büyük Jüri iki günlük istişarenin ardından, polisin yargılanmamasına karar verdi. Jüri, sanık yararına “makul şüphe” bulunduğundan bu kararı verdi.
Savcı Robert McCulloch jürinin kararının doğru olduğunu, “Sadece jüri üyeleri tüm kanıtlara erişim hakkına sahipti” diyerek savundu.
Polis Wilson jüriye kararından dolayı teşekkür etti. Avukatı da “Polisler bazen zor kararlar vermek zorunda kalabiliyor” dedi.
“Duygusal” protestolar
Jürinin kararını dün öğlen saatlerinde vermesine karşın, bölge savcısının talimatıyla “gerekli güvenlik önlemlerini almak için” kararın açıklanması yerel saatle dün akşam 21:00'e kadar ertelendi.
Polis kararın ardından halka sükunet çağrısı yaptı. Belediye yetkilisi Charlie Dooley, “Bu kararın ardından insanlar duygusal davranacaktır. İnsanlara duygularıyla değil mantıklarıyla düşünmelerini öneriyorum” dedi.
Polis, “şiddet içeren eylemleri kontrol altında tutmak için çalıştıklarını” açıkladı.
Ailesi karara tepkili
Michael Brown’un babası kararı duyunca “yıkıldığını” anlattı. CNN'den Evan Perez’e şunları söyledi:
“Birçok kişinin acımızı paylaştığını biliyoruz. Bu acının olumlu bir değişikliğe yol açması çağrısı yapıyoruz. Sistemi düzeltmek için birlikte çalışmalıyız.”
"Özür bile dilemedi"
CNN’e konuşan protestoculardan Rick Canamore, polis Darren Wilson’ın serbest kaldığını, Brown’un ailesinden ve toplumdan bir özür bile dilemediğini söyledi.
Obama’dan ilk açıklama
Karardan kısa süre sonra açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama göstericileri barışçıl protesto yapmaya çağırdı.
Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduğunu belirterek, "Ferguson'daki jürinin kararını kabul etmek zorundayız" dedi. ABD Başkanı, bu konudaki reaksiyonların anlaşılır olduğunu da ekledi.
Nasıl başladı?
Polis Darren Wilson, 18 yaşındaki siyah Michael Brown’u sokak ortasında silahla vurarak öldürdü. Brown silahsızdı.
Ferguson Polis Departmanı, Brown’un polis memuruna direndiğini ve polisin silahını almaya çalıştığını iddia etti. Görgü tanıkları ise polis ve Brown arasında bir arbede yaşandığını kabul ederken, Brown'un kendisini boynundan yakalayan polisten kurtulmaya çalıştığını ve polisin ateş ettiğini söyledi.
Brown’un ölümü, ülkede ırkçılık ve polislerin tavrı üzerine hem tartışma hem de eylemleri başlattı.
ABD’nin Missouri eyaletinde St. Louis bölgesindeki Ferguson’da, 9 Ağustos’taki olayın ardından önce Ferguson’da sonra tüm ülkede siyahlar başta olmak üzere ırkçılık karşıtları protesto eylemlerine başladı. Polisin sert müdahalesinin ardından olaylar büyüdü, eylemler kalabalıklaştı.
Eylemlerde, “We are one bullet away being a #hashtag” (#hashtag olmaya bir kurşun uzaklıktayız) pankartı taşındı. (AS)
* Fotoğraflar: Bilgin S. Şaşmaz, Mintaha Neslihan Eroğlu, Muhammed Bilal Kenasari / AA