Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılması planlanan Fener-Balat-Ayvansaray'da, mahkemenin projeyi iptal etmesi mahallede coşkuyla karşılandı.
Bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesinin ardından gerek sokak gerek hukuki mücadele veren Fener Balat Ayvansaray Derneği (FEBAYDER) binasına "Yargı tarihi mirasımızı koruma altına aldı" pankartı astı.
Aynı pencereye daha önce "Evime dokunma" pankartları asılmıştı.
Fener Balat Ayvansaray'daki Vodina ve Yıldırım Caddesi boyunca 280 bin metrekaralik alanı, 900 binayı ve kiracılarla birlikte yaklaşık 2500 kişiyi kapsayacak "kentsel dönüşüm" projesi 2010'da onaylanmıştı.
Dernek, projeye karşı dava açmış; bir yandan da sokak mücadelesini sürdürmüştü.
Mahkeme, projeyi iptal kararında, bölgenin kentsel sit alanı içerisinde kaldığını, projelerde kültür mirası niteliğinde bulunan tescilli yapıların yıkılmak istendiğinibu yüzden kamu yararına ve hukuka uygunluk bulunmadığı belirtti.
Ayrıca kararda, bölgenin mahalle kültürünün ve tarihi özelliğinin dikkate alınmadığı da ifade edildi.
"Mirasa sahip çıkıp, koruyacağız"
Dernek Başkanı İbrahim Güntekin, en başından beri Belediye'nin kendilerinin hiçbir görüşünü almadığını ve doğru bilgi aktarmayarak samimi olmadığını belirtti.
"Bu haber, projenin tarafımıza bildirildiğinden bu yana çektiğimiz sıkıntı ve stresi üzerimizden atmamıza sebep olan sevindirici bir karardır. Danıştay yolu açık olsa da, yargıdan çıkan bu karar, hem semt halkının hem kamunun yararına verilmiş, adaletin yerini bulmasını sağlamış yerinde bir karar."
Güntekin, bölgenin tarihi ve kültürel değerinin farkında olduklarını, bu mirası korumak için parsel bazında alternatif bir restorasyon projesi üretip el birliği ile semti turizme ve Dünya Kültürel Miras listesine yakışır bir hale getireceklerini söyledi.
"Kendimiz yapalım dedik, izin vermediler"
50 yıldır Ayvansaray'da yaşayan Fatma Aktaş, kararı duyunca çok mutlu olduğunu ve içinden ağlamak geldiğini söylüyor.
"Üç ay önce tebliğ geldi. Görüşmeler oldu ancak teklif ettikleri şartlarla anlaşma sağlamamız mümkün değildi. Avan proje istedik alamadık, imar planı istedik alamadık. Ne yapacaksanız, biz kendimiz yapalım dedik, itiraz edildi."
Sebahattin Bektaş, oyunu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) verdiğini söyleyerek başlıyor konuşmasına.
"Evim çok eski ve tarihi. Bu yüzden bize tek çivi bile çaktırmıyorlar. Madem yenilemek istiyorsunuz biz yaptıralım ama izin vermiyorlar. Sulukule'yi gördük; evlerin fiyatları çok pahalı. Sulukuleliler orada oturamaz ki. Mahalle ilişkilerimiz çok iyidir. Mangalı alırız, deniz kenarında stres atarız; o yüzden burayı yıktırmayız."
Tarlabaşı'na da emsal olabilir
Sulukule Platformu'ndan Derya Nuket, "Sulukule'de her şey bitmedi" diyerek Fatih Belediyesi'nin mahkeme kararını uygulayarak yeni bir proje üretmesi gerektiğini söyledi.
Eylemde konuşan Tarlabaşı Derneği Başkanı Ahmet Gün, bu kararın Tarlabaşı için de emsal teşkil etmesini umduklarını söyledi.