Haberin Kürtçesi için tıklayın
İkinci dalga feminizmin önemli isimlerinden yazar Kate Millett, 82 yaşında hayata veda etti.
1970’de yazdığı “Cinsel Politika” kitabı ile kadın özgürleşme hareketinin öncülerinden biri olarak kabul edilen Millett, Çarşamba günü Paris’te hayatını kaybetti.
Yakın zamanda evlendiği Sophie Keir ölüm nedeninin Millett’in kalbinin durması olduğunu söyledi.
Kate Millett hakkında
14 Eylül 1934’de ABD'nin Minnesota eyaletindeki Saint Paul şehrinde doğan Katherine Murray Millett, 1956’da Minnesota Üniversitesinde İngiliz Edebiyatı Bölümüne başladı.
İrlanda göçmeni Katolik bir ailenin üç kızından biri olarak dünyaya gelen Millett 1956’da Minnesota Üniversitesi’ni, 1958’de Oxford Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Kısa bir süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra sanatçı olarak kariyerini sürdürmek için New York’a taşındı.
1961’de Tokyo’ya taşınan Millett, Waseda Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği yaparken, bir taraftan da heykeltıraşlık bölümünde eğitim aldı. Japonyalı heykeltıraş Fumio Yoshimura ile 1965’de evlenen Millett evliliğe dair geleneksel birçok fikri reddetti ve en sonunda eşcinsel olduğunu açıkladı.
Sophie Keir ve Kate Millett |
New York’a geri dönen Millett, Barnard Üniversite’sinde İngilizce ve felsefe dersleri verdi.
Millett, Barnard Üniversitesi’nde İngilizce öğretmeni olarak çalıştığı sırada yurttaşlık hakları konusuyla ilgilenmeye başladı.
Irk Eşitliği Kongresine ve Ulusal Kadın Örgütüne katıldığı için işten çıkarılınca Columbia Üniversitesi’nde doktora çalışmasına başladı. Kadınlara yönelik baskıların, ataerkil düzenin kadına yakıştırdığı ikincil konumun edebiyat ve felsefedeki örneklerini irdelediği doktora tezi 1970’de Cinsel Politika adıyla yayımlandı.
Cinsiyetlerarası ilişkinin politik olduğu temeline dayanan kitap, feminist hareketin amaç ve stratejilerini tanımlayan kitap hızlıca geniş kitlelere yayılarak ikinci dalga feminizmin temel kaynaklarından biri haline geldi. Millett bu kitapta "Eğer bir grup diğerini yönetiyorsa ikisi arasındaki ilişki politiktir" diyordu.
Sahip olduğu ünün hayatı üzerindeki negatif etkisinden 1974’de yazdığı Uçmak (Flying) kitabında bahseden Millett, görüşlerinden ve açık eşcinsel bir kadın olmasından dolayı maruz kaldığı baskıları kaleme aldı. Uçmak ile beraber yazmış olduğu bir diğer otobiyografik eser olan Sita’da (1977) ise cinsel kimliğini inceledi ve eşcinsel olduğunu açıkladı.
Millett’ın 1979’da yazdığı Bodrum (Basement) kitabı koruyucusu olarak atanmış bir kadının görevlendirdiği bir grup genç tarafından taciz edilip tecavüze uğrayan ve öldürülen bir kadının gerçek hikayesini anlattı.
Ardından İran’a Gitmek (Going to Iran, 1982) kitabında Humeyni’nin ardından İran’da artan politik baskıyı ele aldı. 1990’da yayınlanan Tımarhane Yolculuğu (The Loony Bin Trip) kitabı ise Millett’in akıl hastanesindeki kişisel tecrübelerine dayanıyor. Zalimliğin Politikası (The Politics of Cruelty, 1994) kitabında zalimlik konusunu genel bir açıdan işledi ve 2001’de yazdığı Anne Millett (Mother Millett) yaşlanmakta olan annesiyle arasındaki ilişkiyi yazdı.
Millett, 2014’te yayınlanan “She's Beautiful When She's Angry” (Sinirlendiğinde Güzel Oluyor) adlı belgeselde de yer almıştı.
Kate Millett’ın Türkçeye çevrilen kitapları:Cinsel Politika, Payel Yayınları, 1970 Uçmak, Pencere Yayınları, 1974 Sokak Kadınları, Payel Yayınları, 1975 Fahişelik Dosyası, Kuraldışı Yayınevi, 1999 Tımarhane Yolculuğu, Metis Yayınları, 1990 Zulüm Politikaları, Metis Yayınları, 1994 Diğer kitapları:Sita, 1977 Bodrum, 1979 Anne Millett, 2001 Anılar, 1995 İran’a Gitmek, 1981 |
(BG/ÇT)