İnternet üzerinden yayınlanan dört aylık dergi Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar'ın yeni sayısı çıktı.
Sekizinci sayında derginin Danışma Kurulu üyelerinden Nazan Üstündağ ile Kürt sorunu bağlamında barış olanaklarını tartışıldığı bir röportaja yer veriliyor.
Üstündağ şu anda durumun ciddiyetine varıp umutsuzluğun ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyor. Fakat, umutsuzluktan bahsederken eylemsizliğe değil, yeniden umutlu olabilmek için kararlı bir eylemlilik haline gönderme yapıyor. "Kürt sorunu" tanımlamasını ise reddediyor ve Türkiye'de Kürt sorunu değil "devlet sorunu" olduğunu ifade ediyor.
Dergide yer verilen makalelerden biri de Anna Tsing'in, "Yoksul Olma Özgürlüğü ya da Küresel Kapitalizme Dair Feminist Bir Teoriye Neden İhtiyacımız Var?" başlıklı makalesi.
Tsing Oregon'daki mantar toplayıcıları üzerine yaptığı alan çalışmasından hareketle, arz zinciri kapitalizminin, emeğin ve sermayenin harekete geçirildiği kültürel ve ekonomik nişler sayesinde örgütlendiğini iddia ediyor.
Bu argümanı öne sürerken, neoliberalizme ilişkin feminist teorilerden faydalanıyor. Kültürün, kendi çalışması bağlamında da akrabalık ve klan ilişkilerinin neoliberalizmin ucuz ve güvencesiz işgücü elde edebilmesine nasıl olanak sağladığını gösteriyor.
Ayrıca dergide Greve katılan Novamed'li kadınlardan Ayşegül Meydan ve Nuran Tüzün ile, Hava-iş Genel Başkan Yardımcısı Eylem Ateş'le ve Sendikal Örgütlenme Bunalımı ve Türkiye'deki Durum kitabının yazarı Betül Urhan'la söyleşilerle kadınların öncülüğünde örgütlenen grevler ve sendikalaşma mücadelelerine de değiniliyor.
Karin Karakaşlı'nın bir öyküsü her sayıda olduğu gibi yeni sayıda da var: "Evin Gündüzü, Evin Gecesi".
Bundan böyle ücretsiz çıkan ve "Dergimizin çıkabilmesini sağlayacak altyapı koşulları ancak okurlarımızın oluşturacağı bir dayanışma ağı ile mümkün olacaktır" diyen Feminist Yaklaşımlar'a bağış yaparak destek olmak için tıklayınız. (EZÖ)