"4. sayımızı hazırlama ve yayınlama süreci, gündemin hızla ve ani bir şekilde değiştiği bir döneme denk düştü. Geçtiğimiz sayıda olduğu gibi bu sayıda da kadınların Türkiye gündemi üzerine değerlendirmelerini içeren bir sohbet düzenlemek ve dergimizde buna yer vermek istedik."
22 Temmuz genel seçimlerinin ardından gündeme gelen anayasa değişikliğiyle verilmli ve katılımcı bir tartışma zemini yaratılıp yaratılmadığını sorgulayan Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar Dergisi, kendi ifadesiyle "Kuzey Irak'a askeri operasyon düzenlenmesinin demokratikleşme yönündeki beklentileri kırdığı" bir dönemde Ekim sayısını çıkardı.
Bu bağlamda “Kampanyaları ve Tartışmaları ile 2007 Genel Seçimleri ve Sonrası” başlıklı sohbet Ayşe Tükrükçü, Eren Keskin, Fatma Benli, Hülya Gülbahar, Nükhet Sirman, Sabahat Tuncel ve Zeynep Kutluata'nın katılımıyla oluştu.
"Pozitif Ayrımcılık Değil Geçici Özel Önlem"
"Ağırlıklı olarak seçim süreci değerlendirilirken siyasi partilerin kadınlara dönük politikaları, seçimlerin kadınlar açısından sonuçları ve meclise giren kadın milletvekilleri arasındaki ilişkiler tartışıldı. Halihazırda gündemde olan anayasa değişikliği de tartışmalar sırasında değinilen konulardan birisi oldu."
Seçim sonrası dönemde en tartışmalı gündemlerden birisinin de kadınların siyasete katılımını artırmak amacıyla kadın örgütleri tarafından savunulan "kota" olduğunu vurgulayan Feminist Yaklaşımlar, Nazik Işık'ın "Siyasette Eksik Temsil Krizini Çözmeye Yönelik Bir Adım: 'Pozitif Ayrımcılık' Değil 'Geçici Özel Önlem' Olarak Kota" başlıklı makalesiyle bu konuya eğiliyor.
Dergide yer alan diğer makaleler ve söyleşiler
- “Şerefine İstanbul” (Karin Karakaşlı): Ölüm üzerine bir kısa öykü.
- Dünyanın çeşitli yerlerindeki kadınların savaş karşıtı eylemlilikleri üzerine çalışan Cynthia Cockburn'la söyleşi.
"Söyleşinin, Türkiye bağlamında da yürütülen toplumsal cinsiyet, militarizm ve milliyetçilik konulu çalışmalara katkı sunacağını umuyoruz."
- “Beyaz Savaşlar: Batılı Feminizmler ve ‘Terörle Savaş’” (Sunera Thobani): Makale, temel olarak Batı’nın kendisini yüceltmek üzere “beyazlık” kategorisini nasıl kullandığını ve bu kullanımın, “Batı” kavramının kendisine eleştirel bakanlar tarafından bile nasıl yeniden üretildiğini anlatıyor.
- “İnsan Hakları ve Egemenlik Sarkacında Türkiye’de Yerinden Edilme ve Toplumsal Cinsiyet” (Derya Demirler): Makale, zorunlu göçün toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl ele alınması gerektiğine ve Türkiye özelinde nasıl yaşandığına yoğunlaşıyor.
- “Cinsiyetlendirilmiş Devletler: Güney Asya İnsan Hakları Çalışması’nın Bir Alanı Olarak ‘Kültürü’ Yeniden Düşünmek” (Kamala Visweswaran): Yazar, cinsiyet temelli sığınma vakaları üzerine yapılan feminist analizleri eleştirirken bu bölgelerin kültürlerinin ataerkilllikle özdeşleştirildiğinin altını çiziyor. (GG)