Sosyalist Feminist Kolektif'in çıkardığı üç aylık dergi Feminist Politika yeni sayısında dosya kapsamında kadınların ücretsiz emeği ile işgücü piyasasındaki konumları arasındaki mevcut bağlar tartışılıyor ve "aile ve iş yaşamını uyumlulaştırma" tartışmalarına feminist bir bakış getiriliyor.
Dosyada, kadınların ücretli ücretsiz emek arasındaki sıkışmışlığına dair kuramsal tartışmalara, öznel anlatımlar ve farklı sosyal çevrelerden kadınlarla ev işleri üzerine yapılan görüşmeler ekleniyor.
"Emek" bölümündeki yazılar, dosyanın devamı niteliğinde, kadınların ev eksenli, yarım zamanlı ya da serbest bölgelerde çalışmaya itilmesi, daha çok feminist politika yapma biçimleri açısından tartışılıyor.
On yıl sonra cumartesi anneleri
Novamed grevi ve DESA direnişinin kadınların özel yaşamlarında bir değişim yaratıp yaratmadığı üzerine yazılan yazıya, Ankara'da atık kâğıt toplayan kadınlarla yapılan görüşmelerin aktarıldığı bir yazı eşlik ediyor.
Bu sayıda "beden" bölümünde mevcut cinsel taciz düzenlemelerinin eleştirel bir değerlendirmesi ve kadınların beden ölçülerinin hayatlarına etkileri hem kamusal, hem de özel alan çerçevesinde ele alınıyor.
On yıl sonra yeniden bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 12 Eylül'de anne olmak, feministlerin militarizme karşı mücadelesi, dergide yer alan diğer konulardan.
"Kadınlık Halleri" kapsamında yazılan yazılarda şiddete maruz kalan kadınların "bırakıp gidememeleri" teması öne çıkıyor.
İkinci sayıda aşkın konuşulduğu "Yuvarlak Masa"da bu kez konu cinsellik.
"Sanat" bölümünde ise ağırlık sinemada. Son dönemde İran'da olanların, İranlı feminist Golbarg Bashi'nin kaleminden aktarıldığı bir yazı dergide yerini alıyor.
"Bellek" bölümünde Ekim Devrimi'ndeki kadınlar, "Haklarımız"da kriz bahanesiyle işten atılanların başvurabileceği düzenlemeler ve "Hiç Şaşırmadık"ta da Sine-Sen'deki taciz vakası ele alınıyor.
Medyadaki cinsiyetçilik ve feminizm düşmanlığına Taraf gazetesi örneği üzerinden bakan bir yazıyı, DNA'nın keşif hikâyesinin aynı zamanda bir bilimde cinsiyet ayrımcılığı hikâyesi olduğunu anlatan bir yazı takip ediyor.
Üçüncü sayıda yer alan isimler şöyle:
Hülya Osmanağaoğlu, Necla Akgökçe, Hatice Erbay, Alev Özkazanç, Demet Özmen, Belkıs Ahi, Fatoş Hacıvelioğlu, Dilek Afife, Evren Kocabıçak, Canan Yıldız, Deniz Gökçe, İsmigül Şimşek, Başak Ergüder, Ayşe Toksöz, Özgün Akduran, Tuba Baki, Ece Kocabıçak, Gülnur Acar Savran, Ülkü Sarıca, Eylem Ateş, Aslı Keskin, Berrin Hatacıklıoğlu, Selin Çağatay, Müge Yetener, İlkbahar Atılgan, Goncagül, Şule, Asena Günal, Tuğba Baykal, Esra Olcaycan.
Feminist Politika dördüncü sayıyı "beden politikaları"na ayırmayı planlıyor. (EZÖ)
* Feminist Politika, üç aylık dergi, fiyatı 5 TL. Telefon: 0212 243 49 93.