Türkiye'nin farklı illerinden 46 feminist akademisyen, Ankara'da, feminist bilgi üretiminin kuramsal ve yöntemler sorunlarını konuştu; kadın çalışmalarının güçlenmesi, feminist araştırma ve faaliyetler için kaynak yaratılması için neler yapılabileceğini ele aldı.
Akademisyenleri bir araya getiren, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kadın Çalışmalarında Feminist Eleştiri" başlıklı atölye çalışması idi.
Atölye çalışmasını, ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) Başkanı Prof. Dr. Serpil Sancar, Marmara Üniversitesi Kadın İşgücü İstihdamı Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belkıs Kümbetoğlu ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Yarar düzenledi.
Atölyeye Türkiye'de kadın çalışmalarının gelişiminde öncü rol oynamış akademisyenlerden, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da katıldı.
Feminist bilgi üretiminin sorunları
Buluşmanın açılış konuşmasını Yıldız Ecevit yaptı.
İlk atölyenin konusu, "Feminist Bilgi Üretiminin Kuramsal, Yöntemsel Sorunları ve Araştırmaları Desteklenmesi" idi.
Katılımcılar, "Türkiye'de kadın çalışmaları alanında son on yılda odaklanılan sorun alanları nelerdir? Kuramsal perspektif ve yöntemsel paradigmalarda bir değişim sözkonusu mudur? Feminist kuram ve yöntemle ilgili ne tür sorunlarla karşılaşılmaktadır? Türkiye'de kadın çalışmaları alanında kuşaklar arası bir çatışmadan söz edilebilir mi? Kadın çalışmaları odaklı kongre ve sempozyumlarda feminist eleştirel bakış yer alıyor mu? Kadın çalışmaları alanında incelenemeyen araştırma konuları var mıdır? Kadın çalışmalarının bulabildiği destekler ve karşılaştığı engeller nelerdir?" gibi sorulara yanıt aradılar.
Altı üniversitede araştırma merkezi, iki üniversitede anabilim dalı var
İkinci atölye başlığı ise "Türkiye'de Akademik Olarak Yürütülen Feminist Çalışmaların Kuramsal Bağlamı ve Yöntemi" idi.
Moderatörlüğünü Serpil Sancar'ın üstlendiği atölyeye katılanlar, Türkiye akademik dünyasında kadın çalışmalarının konumunu, kadın çalışmalarının fakültelerdeki klasik disiplinlerden farkını tartıştılar.
Katılımcılar, kadın çalışmaları ile ilgili ön lisans, lisans, yüksel lisans ve doktora programları ile bu programlarda verilen derslerin işlev, içerik ve sorunlarını ele aldılar.
Uçan Süpürge'nin haberine göre, Ankara'da Atılım, Çankaya, Gazi, Ankara, Hacettepe ve Başkent üniversitelerinde kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezleri faaliyet gösteriyor. ODTÜ ve Ankara üniversitelerinde ayrıca kadın çalışmaları anabilim dalı bulunuyor. (BB)