*Fotoğraflar: Gönül İlhan
Ayvalık’ta 21 Mayıs'ta yaşanan fırtınanın ağır maddi zarara yol açması sonrasında tekne sahibi ve denizcilerin gündeminde balıkçı barınağının bir an önce yapılması talebi var.
Yarın (27 Mayıs) Cumhuriyet Alanında buluşacak olan Ayvalık deniz emekçilerinden Deniz Devrim Kireçci’ye yaşananlara dair düşüncelerini sorduk.
*Kendinizi tanıtır mısınız?
Adım Deniz Devrim Kireçci 51 yaşındayım 30 yılı aşkın bir süredir profesyonal balıkçılık yapıyorum uzun yıllar birçok sivil toplum kuruluşunda çalışmalarım oldu. Halen mesleğimle ilgili bir birliğin kurulması konusunda çalışmaktayım. Burada mevcut bir birliğimiz yok, kooperatif, dernek vs.
Ayvalıkta 462 kayıtlı ticari tekne var en az yarısı aktif deniz işinin uzmanı deneyimli balıkçılar. Ayvalık ekonomisinin bir ayağını bu insanlar oluşturuyor dahası en çok mağduriyet yaşayanlarda bizleriz.
*21 Mayısta yaşanan fırtına deniz emekçileri açısından daha az hasarla atlatılabilir miydi?
Fırtınanın daha az hasarla atlatılması tabii ki mümkündü. Bu tablonun oluşmasındaki tek neden korunaklı bir limanın olmayışıdır.
Barınakla ilgili bu güne kadar resmi hiçbir başvuru yok hatta 1/50000 şehircilik planlarında da balıkçı barınağı planlanmamış.
*Zararların tanzim edilmesi konusunda somut adımlar var mı?
Çok fazla verilen söz var ancak hayata geçirilen somut bir adım yok. Bu nedenle denizciler bu konuda inatla kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Bu bir felaketten öte Ayvalık’ın bir ayıbı haline gelmiştir.
Yerel medyadan da görebilirsiniz, fırtına akabinde yöre milletvekilleri belediye temsilcileri ziyaretlerde bulundu, o kadar.
*Cumhuriyet Alanı’nda buluşma çağrınız var.
Yarın tüm denizcilere ve Ayvalık halkına bir çağrıda bulunduk. Konunun takipçisi olmak için bir basın açıklamasıyla başlayacağız mücadelemize ve somut bır adım atılana dek ısrarcı ve inatla konunun takipçisi olacağız.
Çağrı metni şu şekilde: 21 Mayıs sabahı Ayvalık büyük bir felaket yaşadı. 100'ün üzerinde irili ufaklı tekne parçalandı. Ayvalık'ın denizcileri, deniz emekçileri büyük kayıp verdi. Açıkça duyuruyoruz: Bu felakete yol açan sebep sadece sert esen kasırga değildir. Ayvalık'ta teknelerimizi koyacak güvenli bir barınağımız yok. Zamanında Ayvalıklı denizcilerin kullandığı liman özelleştirilerek lüks yatlar için marina haline getirildi. Çok küçük miktarda teknenin sığınabileceği Cunda'daki balıkçı barınağı da bugün tamamen Sahil Güvenlik Komutanlığı'na tahsis edilmek isteniyor. Ayvalık'ta 1.500'e yakın teknenin barınabileceği tek bir güvenli yer yok. On yıllardır her seçim döneminde barınak sözü veren siyasilerin bütün sözleri ne yazık ki yalan çıktı. Defalarca söz verilen barınak bir türlü inşa edilmedi. Açık ve net iki talebimiz var: Ayvalık'ta talebi karşılayabilecek bir barınak derhal planlanmalı, inşasına ise hemen başlanmalıdır. Bunun için denizi ve rüzgarları iyi bilen deneyimli balıkçıların mutlaka görüşü alınmalıdır. Yaşadığımız son felaket bir afettir. Bu afette teknelerini kaybeden ve tekneleri hasar gören tüm denizcilerin, balıkçı, ticari, amatör ayırt edilmeden tüm zararları tazmin edilmelidir. |
(GÖ/RT)