Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (SİAD) Platformu Başkanlar Kurulu'nun, Alanya'daki toplantısında Sonuç Bildirgesi'ni okuyan Platform İcra Komitesi Yönetim Kurulu ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Enis Özsaruhan, "İhtiyacımız olan, bir kerelik kaynaklar ve geçici çözümler değil, sorunların kaynağına inen kalıcı politikalardır" dedi.
"Ekonomi zor kullanmayı kaldırmaz"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, Türkiye'nin sorunlarının savaşın etkisiyle arttığını belirterek, "Ekonomi, gönüllülük kisvesi altında zor kullanmayı kaldıramaz. Sorunun kaynağına inmeyen çözüm, çözüm değildir" dedi.
Özilhan, Türkiye'nin borçlarının silinmesi için vatandaşların varlıklarının bir kısmını devlete bağışlamaları önerisine de sert tepki gösterdi.
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları (GÜNSİAD) Derneği Başkanı Bedrettin Karaboğa ise, Özilhan'ı eleştirdi; "Artık sen de Anadolu'yu kucakla. Boğaz'da yalında oturmakla olmaz" diye seslendi.
SİAD Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda, Özsaruhan ve Özilhan'ın yaptıkları konuşmalar şöyleydi:
Özsaruhan: Fedakarlık değil, kamu reformu
* Hükümet, Türkiye'nin borç sorununu vatandaşın fedakarlıklarıyla çözemez. Kalıcı çözüm için, kamu kesiminin borçlanma gereğinin azaltılması elzemdir. Bu da ancak, kamu iktisadi teşekkülünü yeniden yapılandırmakla mümkündür.
* Kapsamlı bir kamu reformu ilan edilmeli ve uygulamalar takvime bağlanmalıdır.
* Hükümetten başarılı bir kriz yönetimi bekliyoruz, Irak savaşı bir an önce ve en az kayıpla sona ermeli. Savaştan etkilenen bölgelerde, iş dünyası ile istişare içinde mevcut ve muhtemel kayıplar tespit edilerek, kayıpların telafisi için aksiyon planları hazırlanması gerekir.
Özilhan: IMF programı 2006'ya kadar genişletilmeli
* Ekonomi gönüllülük kisvesi altında zor kullanmayı kaldıramaz. Sorunun kaynağına inmeyen çözüm, çözüm değildir.
* Hükümetin, bu ekonomi dışı önerilere politika seçeneği olarak itibar etmemesi gerekir.
* Çözüm için, radikal bir kamu reformu ilan edilmeli. Özelleştirmeler takvime bağlanarak, hızlandırılmalı. Borç alma ihtiyacı azaltılmalı. Vergi tabanını genişletecek kapsamlı bir reform yapılarak, kayıt dışı ekonomi kayıt içine alınmalı. Mevcut IMF programının gereklerini yerine getirmekle kalınmamalı, bu programı 2006'ya kadar genişleteceği ilan edilmeli. Yatırım ortamını iyileştirecek önlemler sektör sektör ele alınmalı. Girişimcinin önü açılmalı, yatırım ve üretim artışına giden yollardaki engeller kaldırılmalı.
Karaboğa: Güneydoğu'yu siyasi kararlar ve istikrarsızlık yıktı
* Güneydoğu insanı 16 yıldır terör nedeniyle savaşla , açlıkla, yoksullukla mücadele ediyor. Bizi ne üstümüze düşen füzeler, ne şehirlerimizden geçen tanklar korkuttu. O bölgeyi yıkan, siyasi kararlar ve istikrarsızlıktır. (BB/NK)