Ecevitleri sırtından vuranlar
Partinin yeni programının parti tabanının katkısı ile oluşturulacağını belirten İçli, demokrasi kültürünün tam olarak yerleşmediği ülkelerde parti içi demokrasinin zararlı olabileceğini söyledi.
DSPden ayrılıp başka bir parti kurarak hazine yardımı alanlar da Ecevitleri sırtından vuranlar da demokrasi adına hareket ediyorlardı diyen İçliye bazı partililer Eceviti sırtından vuran bakanları biz seçmedik diyerek tepki gösterdi.
3 Kasım genel seçimleri öncesinde DSPden ayrılanların yeniden DSPye üye olup olamayacağı şeklindeki bir soruyu İçli, Elbette geçmişte partimize karşı yapılan saldırının üzerine sünger çekeceğiz ama, dersler de çıkaracağız. O dönemde DSPyi bölmeye çalışan, DSPden ayrılıp başka partiler kuran arkadaşların niçin bu harekete giriştiklerini kamuoyuna açıklamaları gerekir. O arkadaşlar elbette partiye yeniden gelebilirler ama, o günlerin, o yaptıklarının değerlendirmesini yaptıktan sonra diyerek yanıtladı.
Ecevit kalacak!
Partinin yüzde 22lil oy oranından yüzde 1.1lik oy oranına düştüğünü belirten partililer Tayfun İçliye Ecevitin çekilip çekilmeyeceğini de sordular.
İçli bu soruya da, Biz DSPlilerin Ecevitten olabildiğince yararlanmaya ihtiyacı var. Bütün strateji uzmanları, Ecevit olsaydı, Türkiye dış politikada bu kadar yıpranmazdı diyorlar. Ecevit aktif olarak siyaseti bırakmayacaktır şeklinde yanıt verdi.
Parti içi demokrasi istiyorum
DSP Genel Sekreteri Tayfun İçliye bir partili, DSP içinde demokratik bir işleyiş bulunmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.
1985 yılından beri DSPli olduğunu belirten Muhteşem Demir isimli bir yurttaş, O günden bugüne dek DSPye kapı kulluğu ettim. Bundan sonra ben 149. maddeyi de, genel merkez yöneticilerinin siyaset yapma hakkımızı engellemesini de istemiyorum. Genel merkezde adaylar belirleniyor, ben de gidip mührü o adayın altına basıyorum. Bu mu demokrasi, bu mu katılımcı demokrasi dedi.
Bugün CHPde ya da YTPde politika yapanların da demokrasi söylemiyle yola çıktıklarını söyleyen İçli ise, Demokrasi güzeldir, ama onu içselleştirmek gerekir. Örgütsel yapımızı eleştirebilirsiniz. Sizin dediğiniz üye kaydı, delegelik sistemi diğer partilerde uygulanıyor. Ama parası olanlar delege ağalığı yapıyor. Onun için bizim bu tehlikeleri göz önüne almamız gerekli. Aktif olarak örgütlenmek isteyenleri incitmiş olabiliriz ama yanlış yapmadık dedi. (BB)