İfade özgürlüğü örgütü "Article 19", piyanist ve besteci Fazıl Say’ın “dini değerleri aşağıladığı” gerekçesiyle on ay hapis cezasına çarptırılmasını kınadı. Article 19 ifade özgürlüğü adına Say için verilen cezanın bozulmasını istedi.
Cezanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ifade eden Article 19'un Yöneticisi Agnes Callamard şunları söyledi:
“İnsanların diğer kişilerin saldırgan, aşağılayıcı ya da üzücü şekilde yorumlayabileceği yorumlar yapma ve görüşler paylaşma hakkı vardır. İnsanların din konusu da dahil olmak üzere düşüncelerini paylaşabilmeleri, kamuoyu tartışmalarına katılabilmeleri çok önemlidir.
“Çevrimiçi dünya ifade özgürlüğü için yeni olanaklar yaratıyor. Ancak bu alanı kontrol altında tutmak, meşru ifadeleri sansürlemek ve kamuoyu tartışmalarının önüne geçmek için daha fazla adım atılıyor. Fazıl Say’ın mahkumiyeti zaten ifade özgürlüğü konusunda kötü bir sicile sahip olan ülkedeki çevrimiçi ifade özgürlüğü üzerinde tehlikeli bir caydırıcı etki yaratmıştır.”
Article 19 Say’ın ateist olduğunu ifade ettiğini ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetine muhalif kimliğiyle bilindiğini belirterek mahkumiyetin ardındaki siyasi motivasyondan endişe duyduğunu açıkladı.
Article 19 Say hakkında mahkumiyetin bozulmasını ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 126. maddesinin tekrar gözden geçirilerek ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de dahil olduğu uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini istedi.
"Bizi de Fazıl Say"
Say için internette imza kampanyası yürütülüyor. “Bizi de Fazıl Say” kampanyasında piyaniste destek verilerek “Sizin cehaletiniz rahat etsin diye kendimizi sansürlemeyeceğiz !” deniyor. Kampanyaya şu ana kadar 25 bin 171 kişi imzaladı. Kampanyaya ulaşmak için tıklayın.
Ayrıca sanatçı hakkında şu sitede de kampanya yürütülerek uluslararası kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.
* Article 19 ismini İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ifade özgürlüğünün korunduğu 19. Maddesi'nden alıyor. 1987'de kurulan İngiltere merkezli örgüt Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş, Kenya, Brezilya, Senegal, Meksika ve Tunus'ta faaliyet gösteriyor. Article 19'un web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.