Cep telefonlarının kayıt altına alınma süresi dün (13 Aralık 2005) sona erdi. Bu durum GSM operatörleri şubeleri önünde saatlerce kuyruk oluşmasına ve izdihama neden oldu.
Sadece kayıt dışı telefon sahipleri değil, faturalı yasal telefon sahipleri de sistemdeki aksaklık, ya da sahte fatura veya klonlanmış IMEI numaraları yüzünden 5 YTL ödeyerek telefonlarını kayıt altına aldırdılar.
Kayıt ettirilemeyen faturalı telefon, ayıplı maldır
Konuyu bianet'e değerlendiren Murat Köse "Tüketicinin faturalı olarak aldığı telefonun kayıtlı olmaması, gerek abonesi olduğu GSM operatörünün haberdar etmemesi, gerekse başka nedenlerle telefonunun kayıt dışı olduğuna dair yasal uyarı almaması halinde, tüketici telefonu aldığı kişi veya kuruma bir dilekçe yazarak, "ayıplı mal" olarak telefonunun yenisiyle değiştirebilmesini isteyebileceğini söyledi ve telefon kullanıcısını hakları konusunda uyardı.
1 yıldan 5 yıla hapis cezası ve 10 bin YTL'den 30 bin YTL'ye para cezası
Köse "13 Temmuz 2005 tarihinden sonra cep telefonu sahibi olan tüketicinin elinde faturası varsa ancak yine de telefonu kayıtlı değilse ve 5 YTL ücret vererek cihaz numarasını onaylatmış ise telefonu satan kişi ve kurum suçlu durumuna düşer.
Bu durumda satıcı 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla veya 10 bin YTL'den 30 bin YTL para cezasına çarptırılabilir" dedi. Köse'ye göre satıcının fatura kestiği cihazın IMEI numarasını mutlaka kayıt altında tutmak zorunda.
5 YTL geri alınabilir mi?
Köse, telefonunu 13 Temmuz 2005 tarihinden önce alan ve faturaya sahip olan kullanıcı içinse "Eğer telefonları kayıt altında değilse ve 5 YTL ücret ödemişlerse bulundukları illerin kaymakamlarına bağlı çalışan Tüketici Sorunları Heyeti'ne müracaat edip verdikleri 5 YTL'yi geri alabilirler" dedi. (ÖE/EÖ)