Eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in eşi Nurten Sönmez bugün Ordu, Fatsa’da son yolculuğuna uğurlandı.
Nurten Sönmez organ yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Beylikdüzü Medilife Hastanesi'nde 3 Nisan Salı günü akşam saatlerinde hayatını kaybetmişti.
Naci Sönmez: Annem bu mücadelede bizi hiç yalnız bırakmadı
Cenaze töreninde Yeşil Sol Parti Eşsözcsü ve Nurten Sönmez’in oğlu Naci Sönmez bir konuşma yaptı.
Sönmez konuşmasında demokrasi mücadelesinden hiç bir zaman vazgeçilemeyeceğini söyledi. Annesi Nurten Sönmez’in bu mücadelede ailesini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını sözlerine ekledi.
Alper Taş: Fatsa devriminin güzelliği ile yaşadı
ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Yaşamını yitiren devrimci halk önderi, Fatsa Fikri’nin örgütleyicisi Fikri Sönmez’in eşi sevgili Nurten Sönmez’i Beylikdüzü’ndeki evinin önünden toprağa verilmek üzere Fatsa’ya uğurladık. Fatsa devriminin güzelliği ile yaşadı. Yüreğimizde yaşayacak”.
Cenaze törenine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eski milletvekili Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) eski genel başkanı Sami Evren, Fikri Sönmez’in mücadele arkadaşları Sedat Göçmen, Pertev Aksakal, Suat Baysal, Ahmet Cevat, Ziya Gül, İbrahim Akın, Hüseyin Çağlar, Yılmaz Topaloğlu, Adnan Gölpınar, Abdullah Çifçi, Emre Peköz, Yeşil Sol Parti MYK üyesi Fahrettin Filiz, Eğitim-Sen Eski Genel başkanı Zübeyde Kılıç, Ahmet Özdemir, Aydın Akyaz, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) başkanlar kurulu üyesi Önder İşleyen, HDP Ordu il başkanı T. Vedat Şensoy, CHP Ordu il başkanı Atila Şahin; Halkevleri ve EMEP üyeleri ve çok sayıda Fatsalı katıldı.
Nurten ve Fikri Sönmez hakkında
Nurten Sönmez 1944 doğumlu. 74 yaşında hayatını kaybetti. Eşi Fikri Sönmez ya da Türkiye siyasi tarihine girdiği adıyla Terzi Fikri ise 1938 doğumlu.
Terzi Fikri bağımsız aday olarak girdiği yerel seçimlerde 14 Ekim 1979'da Fatsa Belediye Başkanı oldu. Fatsa Belediye Başkanlığı seçimi 1979 yılında CHP’li belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun ölümü üzerine ara seçim olarak yapılmıştı.
Fikri Sönmez gençliğinden itibaren devrimci mücadele içindeydi. Fakir bir ailenin çocuğu olduğu için ilkokul sonrası okuyamadı; ailesi onu terzi yanına çırak olarak verdi. Terzi lakabı mesleği dolayısıyla verildi.
60'lı yılların ortalarında Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu. Partide aktif olarak çalıştı. Dev-Genç’in düzenlediği 6. Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı.
1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan'ın görüşlerine katılarak Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) saflarında yer aldı.
1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası'nın diğer sanıkları ile beraber iki yıl kadar tutuklu olarak yargılandı. 1974 affıyla tahliye oldu. Sonrasında Devrimci Yol üyesi olarak Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde siyasi çalışmalarını sürdürdü.
Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından Fatsa’yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırdı ve bu bölgelerde halk komiteleri oluşturulmasına ön ayak oldu. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasını sağladı. Onun başkanlığı döneminde halk komiteleri belediye çalışmalarını denetledi.
Halk komiteleri içki, kumar sorunları, erkeklerin kadınlara gösterdiği şiddet gibi toplumsal sorunları çözmek için çalışıyordu. Fatsa’nın en önemli sorunu yağışın çok olması ve oluşan çamur nedeniyle ulaşımın aksamasıydı. Halk komiteleri "Çamura Son" kampanyası başlattı. Kolektif çalışmayla Fatsa çamurdan kurtuldu. Bu çalışma sonrası Fatsa Halk Şenliği düzenlendi. Fatsa basının ilgisini çekti. Özellikle sağ basın karşı kampanya yapmaya başladı.
11 Temmuz 1980'de ilçeye "Nokta Operasyonu'" diye adlandırılan bir askeri operasyon düzenlendi. Operasyondan önce Fatsa AP, CHP ve MSP ilçe başkanlarının yaptıkları "Fatsa'da komünist işgal yoktur. Fatsa'da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?" açıklamaları operasyonu durduramadı.
11 Temmuz günü gözaltına alınan Fikri Sönmez 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Fatsa deneyiminin yaşayan tanıklarından Nurten Sönmez, halk komiteleri döneminden itibaren devrimci demokratik mücadele içinde yer aldı. (HK)
* Kaynak: ozgurlukcusol