Fatsa'da altın madenine karşı tek kişi ile başlatılan kitap okuma eylemi 9. gününde.
Ordu'nun Fatsa ilçesinde kapasite artırımına gidilecek Altıntepe Altın Madeni İşletmesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olumlu sonuçlanınca Fatsalılar kitap okuma eylemine başladı.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu'nun Fatsa ilçesinde kurulmak istenen Altıntepe Altın Madeni İşletmesi Kapasite Artışı ve Atık Barajı Projesinin "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" raporuna itiraz etmişti.
TIKLAYIN - Ordu'da altın madenine karşı 10 maddelik itiraz
Karadeniz İsyandadır sosyal medya hesabından eylemci sayısının arttığı protesto ile ilgili fotoğraflar paylaşıldı. Siyanürle altın aramaya karşı olan Fatsalılar, her akşam saat 17.15-17.45 arasında Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıyor.
Tek kişiyle başlayan protesto çoğalıyor
— Karadeniz İsyandadır (@karadenizisyan) September 26, 2020
Fatsa'da altın madenine karşı tek kişi ile başlatılan kitap okuma eylemi 9. gününde çoğalarak devam ediyor.
myfatsa pic.twitter.com/3uTsqCDiDZ
Bölgede 2019'da faaliyet yürütmeye başlayan maden şirketi, bölge halkının itirazlarına rağmen, maden alanını iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033'e kadar uzatmak için 10 Eylül'de ÇED dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu.
Bakanlık dosyayı onaylayarak ilana çıkardı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği'nden yapılan açıklamada, "Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa'da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur" denilerek, projeden zarar görecek herkesin ÇED raporuna itiraz etmesi için çağrı yapıldı:
"Karadeniz Bölgesi aşırı yağmur alan, sel ve heyelan riskinin yüksek olduğu bir bölgedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile bu riskler daha yıkıcı bir biçimde hayatımızın parçası olmaktadır. Ağustos 2020´de Giresun Dereli'de olan sel felaketi de unutulmamalıdır."
(AÖ)