“Bir başörtülü olarak başörtümün özgürlüğünün araçsallaştırılıp, LGBTİ+ kardeşlerimizin özgürlüğüne zincir olarak kullanılmasını sağlayacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyorum. Ya hep beraber özgür olacağız, ya hiçbirimiz!”
İlahiyatçı Fatma Yavuz, Erdoğan’ın, “aile düzenlemesi” adı altındaki LGBTİ+ karşıtı hamlesini böyle yorumladı.
Yavuz, tepkisini sosyal medyada paylaştı.
Bir başörtülü olarak ,başörtümün özgürlüğünün araçsallaştırılıp, lgbt kardeşlerimizin özgürlüğüne zincir olarak kullanılmasını sağlayacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyorum. Ya hep beraber özgür olacağız, ya hiç birimiz!
— Ֆաթմա Եավուզ (@fatmayavuz08) October 7, 2022
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışının ardından gündeme getirdiği anayasa değişikliğinde 'aile kurumuna' dair de düzenleme yapacaklarını kaydetti.
Kılıçdaroğlu'na gönderme yapan Erdoğan, "Aile filan hepsi bu işin içinde, öyle bir şey yapıyoruz ki hadi bakalım görelim seni" dedi.
Erdoğan, "Son zamanlarda topluma LGBT’yi soktular. LGBT’yle birlikte de bizim aile yapımızı bunlar dejenere etmenin gayreti içerisine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız. Biz kimlerin LGBT’ci olduğunu biliyoruz zaten. Ama bunu da aile olarak gelip oraya koyalım. Burada da çıksın bakalım neresinden savunacak onu da görelim" dedi.
Yasa teklifinden detaylar
Yasa teklifi üç maddeden oluşuyor:
- Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.
- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Erdoğan ve Bahçeli ne dedi?
MHP lideri Devlet Bahçeli bu haftaki grup toplantısında "Yeni bir teklif getirilmesi istismardır" dedi.
bbcTürkçe'de yer alan habere göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsü serbestisine “yasal güvence” çıkışı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “anayasal güvence” hamlesiyle yanıt verirken, “aile kurumunun güçlendirilmesi”ni de içerecek şekilde bir anayasa değişikliği istedi. Düzenlemeyle ilgili kulislerde "Macaristan modeli" örnek gösteriliyor.
Erdoğan konuşması sırasında, “Hatta bununla kalmayalım, kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım” diyerek “aile kurumu” tarifi yaptı.
Cumhurbaşkanı'nın sözleri Macaristan’da LGBTİ+ bireyleri hedef alan düzenlemeleri akıllara getirdi.
Muhalefet ne dedi?
HDP Grup Başkanvekili: "CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz"
Artı Gerçek gazetesine konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek destek vereceklerine işaret etti.
“Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yaklaşımını da partimizin çalışmalarının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadının hiçbir kıyafeti tartışma konusu olmamalıdır. Başörtüsü de kesinlikle yasak kapsamından çıkarılmalıdır; bugüne kadar bu konunun tartışılıyor olması da vahamet tablosunu ortaya koyuyor.
"Biz HDP olarak kadın giyiminin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu egemenlik biçimlerinin tamamına karşıyız.
Ve toplumun bir kısmını oluşturan başörtülü kadınlar özgür değilse, diğer kadınların da özgür olduğunu kimse iddia edemez. Bu, ancak her kademedeki kadınların özgürleşmesiyle gerçek anlamını bulabilir. Aksi halde kadın - erkek eşitliğinden söz etmemiz mümkün değildir."
“Beyaz tülbent Kürt toplumu için barışı çağıran bir çığlıktır. Buna benzer meselelerde bizim yaklaşımımız aynıdır, farklılık arz etmiyor." dedi:
"Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz.”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da destekledi.
Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sn. Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum" dedi.
(EMK)